Ga naar inhoud

Teckel pups te koop van Belgisch fokker

prijs teckeltejs
Teckel pups bij moeder

Beschrijving van de teckel

Een dashond wordt in het Nederlands meestal teckel genoemd.

Er zijn 3 verschillende soorten teckels:

  • de langharig: kruising met spaniëls en Ierse setters
  • de ruwharig: kruising met diverse terriërs en de Schnauzer
  • de kortharig: originele type

En er zijn 3 verschillende grootte:

  • standaard (borstomvang boven de 35 cm met een gewicht tot maximaal 9 kg)
  • dwerg (borstomvang van 30 t.e.m. 35 cm met een gewicht variërend tussen 6 à 7 kg)
  • kaninchen (borstomvang tot 30 cm met een gewicht variërend tussen 4 en 5 kg)

De teckel is een krachtige, geschierde hond met korte benen. Het gedraagt zich trots en heeft een intelligente uitdrukking. Het heeft een verlengd hoofd, een lange snuit, robuuste kaken. De tanden in schaarbeet met uiterst sterke hoektanden (De teckel heeft gewoonlijk 42 tanden). Zijn ogen zijn ovaal, donkerrood of bruin-zwart met een energieke en vriendschappelijke uitdrukking. Zijn oren zijn lang en hangend op zijn wangen. Zijn lichaam zou een sterk vooruitstekend borstbeen en een matig ingetrokken buik moeten hebben. De kortharige vacht van de teckel zou glanzend, glad en eenvormig moeten zijn. Tweekleurige teckels hebben een vacht met gebieden van helder kastanjebruin en diep-zwart, bruin, of grijs.

Oorsprong van de teckel

De teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt hier veelal nog als waakhond en jachthond gebruikt. Daar wordt hij ook wel ‘Waldmann’ (Woudman) genoemd, omdat zelfs de meest verwende teckel in het bos een gepassioneerde jager wordt. Oorspronkelijk werden ze gefokt om te jagen op dassen. Vandaar de de naam ‘dashond’. Maar hij wordt ook gebruikt voor de jacht op reeën, wilde zwijnen, konijnen en vossen.

Dwergteckel in een notendop

Hoogte: +- 30 cm
Gewicht: +- 6-7 kg

– lange rug
– dolichocefaal (lange snoet)
– korte, gebogen pootjes
– hangoren

Energie niveau: zeer energiek
Levensverwachting: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag
Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: hoog
Sociale behoeften: gemiddeld

Lengte: kort/lang
Eigenschappen: harde vacht, steil plat
Kleuren: Zwart, chocoladebruin, everzwijn, grijs of reebruin met bruining, gestroomd
Totale behoefte aan verzorging: laag

Karakter en temperament van de teckel

Black & Tan teckel kortharige puppy

De teckels zijn gezellige gezinshonden maar zijn tevens jachthonden met een groot uithoudingsvermogen. Het zijn ook een goede waakhonden.
De teckel is van nature geen gehoorzame hond, maar met de juiste gehoorzaamheidstraining kunt u je hond wel degelijk opvoeden. De teckel is een inteligente, vindingrijke hond en ze hebben een nieuwsgierig en moedig karakter.

Karaktertrekjes kort-, ruw- en langharige teckels

De kortharige teckel heeft de meest specifieke karaktertrekjes. Het zijn zeer aanhankelijke honden.
De ruwharige teckel is door de terriër-inbreng vaak een temperamentvolle, energieke en extraverte hond.
De langharige teckel is een wat rustiger en zachtzinnig type.

Teckels zijn levendige, hartelijke en trotse honden. Ze zijn zeer toegewijd aan hun familie.
Ze zijn goede honden om mee te reizen.

Zij zijn op hun best met oudere kinderen. Zij komen over het algemeen goed om met andere huisdieren. Ze zijn wel vlug jaloers en wanneer ze geïrriteerd worden kunnen ze bijten.

De teckel kan geweldig acteren om zijn zin te krijgen. Ze zoeken bewust oogcontact. Een puppycursus is aan te raden. Als de teckel volwassen is wordt het een zeer trouwe hond.

De teckel als acteur

Indien u de bekende teckel Crusoe niet kent raad ik u aan om hem eens te zoeken op youtube, FANTASTISCH.

Bruine teckel korthaar

Hoogte en gewicht van de teckel standard:
Hoogte: 35-45 cm
Gewicht: 9 kg dwerg:
Hoogte: 35 cm
Gewicht: tussen 6 en 7 kg kaninchen:
Hoogte: 30 cm
Gewicht: 4 en 5 kg

Levensomstandigheden van de teckel

Teckels zijn geschikt voor het flatleven. Zij zijn vrij actief binnen en zullen het ook zonder tuin goed doen. Dit zijn actieve honden met verrassend uithoudingsvermogen en zij houden van een regelmatige wandeling of een spel in het park.

Zij zouden niet overvoed mogen zijn, want dit hondenras snel neigt naar overgewicht.

Bruine korthaar teckel puppy

Levensverwachting van de teckel

12-15 jaar

Verzorging van de teckel

De langharige variëteit vereist een dagelijkse kam- of borstelbeurt. De ruw-harige heeft nood aan een halfjaarlijkse trimbeurt. De kortharige af en toe eens schoonvegen met een vochtige doek.

Teckels staan erom bekend dat ze wervelproblemen kunnen hebben vanwege hun lange rug. Deze hond is dus niet zo’n goede keuze voor wie een huis met veel trappen heeft. Om de rug van de Teckel verder te beschermen, zou de hond niet op en van meubels mogen springen en zijn gewicht moet in de gaten gehouden worden.

Kleuren teckels

Monochrome vachtkleur

Allereerst zijn er de vier monochromatische vachtkleuren. Alhoewel deze erg zeldzaam zijn bestaan ze wel

  • Chocolade
  • Crème
  • Rood
  • Zwart

Tan point

Vervolgens zijn er de kleurcombinaties met tan point; tan point zijn lichtbruine kleurvlekken op de snuit, de wenkbrauwen, de borst en de vier voeten. Vreemd genoeg komt de tan point markering ook voor in combinatie met vachtkleuren die niet voorkomen als een monochromatische vachtkleur

Dapple

Dapple is een gevlekte vachtkleur die ontstaat door een verdunning in het pigment van de vacht. Bij andere hondenrassen wordt deze kleur meestal merle genoemd. Bij de teckel gaat dit vachtpatroon altijd gepaard met tan point markeringen, iets wat bij andere hondenrassen vaak niet het geval is. Bij de teckel komt dapple maar in twee versie voor. In tegen stelling tot andere rassen, waar merle in 3 versies bestaat.

Gestroomd

Gestroomd, ook wel brindle genaamd, is een vachtpatroon waarbij de vacht getekend is met verticale strepen die doen denken aan tijgerstrepen. De kleur is uiterst zeldzaam bij teckels, maar wint de laatste jaren wel aan populariteit.

Oorsprong van de teckel

Kortbenige honden zijn al afgebeeld in oude Egyptische en Griekse tempels en in Chinese kunst. Teckels zouden afstammelingen zijn van de oudste Duitse Jachthondenrassen zoals de Bibarhund of de Duitse Brak. Op illustraties uit de 13de eeuw zijn de voorouders van de teckel te zien bij de jacht op dassen. Ze zullen sinds dan nog wat zijn veranderd, maar aan het feit dat teckels al honderden jaren bestaat, twijfelt niemand.

De teckel werd gekweekt om op dassen te jagen en te volgen in hun holen onder de grond. Met hun korte poten groeven ze de dassen uit en volgde hen tot in hun hol. Daarvoor heeft hij een uitstekende neus en een prima gehoor. De kleinere teckels werden gekweekt om op hazen te jagen. De teckel heeft vele “terriër” kenmerken. Zij zijn veelzijdige en moedige honden en gekend om, naast dassen ook achter vossen en otters te gaan.

In 1888 werd, voor de kortharige variëteit, de Duitse rasvereniging opgericht. In 1880 werd in het Verenigd Koninkrijk de eerste rasstandaard opgesteld. De teckel verspreidde zich snel en werd wereldwijd een gewaardeerde gezelschapshond.

De ruwharige ontstond door kruisingen met de Dandie Dinmont Terriër en andere terriërs, de langharige door kruisingen van de kortharige teckels met de Cocker Spaniel en de Stoberhund (een oude Duitse jachthond).

Black & tan puppy korthaar

Informatie over de Teckel
Beschikbare pups
Een pup reserveren
Diavoorstelling
Filmpje
Referenties klanten
Bon 10% korting op materiaal
Voor meer info contacteer ons?

Geef onze teckels een review

Naam
Email
Score
DescriptionOnze rassen

0Shares
Follow Us!