+3215755942 info@woefkesranch.be
Welke voeding eet een Yorkshire terrier?

Welke voeding eet een Yorkshire terrier?

Yorkshire Terriers is misschien een klein ras, maar ze komen met een vertederend buitenmaatse persoonlijkheid!

Net als andere kleine rassen, Yorkies komen met een unieke set van behoeften. En dit strekt zich uit tot hun voeding.

Als je een Yorkie bezit, heb je je ongetwijfeld afgevraagd: “Wat is het beste hondenvoer voor Yorkshire Terriers?”

In een haast? Hier zijn onze top vijf keuzes van het beste eten voor Yorkies.

MerkVoordelenScore
Royal CaninDroog Yorkshire Terrier volwassen voedsel5 out of 5 stars
Hill’s Science DietKlein ras, gevoelige droge droge voeding4 out of 5 stars
EukanubaDroogvoeding speciaal voor volwassen yorkshire terrier honden5 out of 5 stars
Royal Canin (puppy)Droog Yorkshire Terrier-puppyvoer5 out of 5 stars
Eukanuba Small breedsdroog voeding voor kleine rassen4.5 out of 5 stars

Hoe vaak een Yorkshire terrier te voeden

Het voedingsschema voor een Yorkshire terrier is anders dan dat voor grotere rassen. Dit omdat ze kleine frequente maaltijden moeten krijgen.

Terwijl sommige grotere rassen het goed kunnen doen met één maaltijd per dag. Een yorkie zou dan enkel problemen kunnen krijgen. Zoals een lage bloedsuikerspiegel tot maagklachten.

Om deze reden kan volgend voedingsschema helpen:

Puppy’s tot 2 maand oud: eigenlijk zit elke puppy bij Woefkesranch bij zijn mama tot 8 weken. Dus zou de klant zich van dit deel niets moeten aantrekken.

Op deze jong leeftijd is het belangrijk dat de puppy’s snel aansterken. Daarom krijgen ze bij ons constant een bakje met voedsel ter beschikking. Wij werken met royal canin mother & baby, welke we ook aanbevelen om aan te kopen. Dit om zijn gekend voedsel verder te kunnen geven en stilletjes over te schakelen op een andere puppy voeding.

2 maand tot 1 jaar oud: nu is het tijd om geplande maaltijden t geven aan je Yorkshire terrier. Als je ze nog constant voedsel geeft zal het zindelijk maken vele moeilijker zijn. Wat er van voor binnen gaat komt er binnen de kortste keren van achter terug uit. Ook kun je moeilijk controleren hoeveel je puppy heeft gegeten. Want enkele hapjes uit en volle kom lijkt nog altijd vol. Terwijl het uiterst belangrijk is dat je yorkshire elke maaltijd eet voor de bloedsuikerspiegel.

Je kunt je yorkshire het best 2 tot 3 maaltijden per dag geven. Dit zou dan ‘s morgens, ‘s middags (optioneel maar aangeraden bij mini rassen) en ‘s avonds zijn. Let er op dat je de laatste voeding minstens 2 uur voor slapen gaan geeft.

1 jaar en ouder: je yorkshire terrier is nu volwassen wat voor veel grote rassen betekent dat ze toe komen met één voeding per dag. Maar met kleine rassen zoals de yorkshire terrier kun je best nog 2 voedingen per dag geven. Zelfs met extreme toy yorkies van minder dan 2 kilogram is het beter om minimaal 3 voedingen per dag te geven. Vanaf deze volwassen leeftijd moet je uw hond ook geen puppy korrel geven en mag je stilaan overschakelen naar adult voeding.

Hoeveel voer je een Yorkshire terrier

Benodigde tijd: 10 minuten.

Het uitzoeken van de voedsel portiegrootte voor een Yorkshire terrier. Voor dat we details van porties hebben is het belangrijk om te weten dat niet elke voeding evenveel calorieën heeft. Maar ook dat elke hond niet evenveel calorieën verbrandt.

Over het algemeen hebben puppy’s ongeveer 55 calorieën nodig per kilo lichaamsgewicht. Volwassenen hebben ongeveer 40 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. En senior honden hebben nog iets minder nodig, ongeveer 35-38 calorieën.

 1. Weet hoeveel je Yorkshire terrier weegt

  Doe geen gok, maar weeg liever je Yorkie met behulp van een betrouwbare weegschaal. Vraag eventueel aan uw dierenarts hoeveel uw yorkshire terrier weegt tijdens je volgende dierenarts bezoek.

 2. Zoek de voeder tabel op de zak met hondenbrokken

  Een goed merk van hondenbrokken heeft een voedertabel ter beschikking. Zoek eerst eens op de zak met hondenbrokken. Vind je niets, kijk eens op de fabrikant zijn website of neem contact op met de fabrikant.
  Deze tabel is een gemiddelde, heeft je york een andere activiteitsniveau dan zal hij ook een andere hoeveelheid moeten krijgen.
  Of heeft hij de neiging snel dik te worden, geef dan wat minder.

Dit alles gezegd hebbende, de gemiddelde maaltijdgrootte voor yorkshire terriers is relatief klein. Althans in vergelijking met grotere honden. Een yorkie puppy van 0,5 tot 1,5 kg hebben slechts 1/3 tot 1/2 kopje per dag nodig. Volwassen mini yorkshire terriers (tussen 1,5 en 2,5 kg) eten over het algemeen dezelfde 1/3 tot 1/2 kop per dag. En yorkies tussen 2,5 tot 4 kg eten gemiddeld 2/3 kopje per dag.

Droog versus nat hondevoer

Veel honden geven de voorkeur aan nat hondenvoer in blik. Maar dit is niet de beste keuze omdat het geen gezonde tanden en tandvlees bevordert en loopneus kan veroorzaken. Bovendien bevat nat voer te veel water ipv voedingstoffen.

Het is dus verstandig om je Yorkie nooit te leren wat ingeblikt voedsel is. Als het daar te laat voor is, kun je een beetje ingeblikt voedsel in een droge brok mengen om een ​​compromis te bieden.

Droog brokken aantrekkelijker maken 

Afgezien van het mengen van ingeblikt voedsel met droge brokken, zijn  er andere manieren om brokken aantrekkelijker of meer aanvaardbaar te maken voor honden die moeite hebben met het eten van harde brokken (vanwege tandverlies of andere problemen). Brokken kunnen korte tijd in warm water worden geweekt (slechts een minuut of twee, maar dit kan langer zijn voor Yorkies met weinig of geen tanden) of natriumarme kip of runderbouillon kan over de brok worden gemotregend. 
Het kan ook helpen om het voedsel op te warmen, veel Yorkies vinden dit veel smakelijker dan eten op kamertemperatuur en de meeste zullen ronduit weigeren gekoelde of koude maaltijden te eten. Maaltijden kunnen worden opgewarmd in de magnetron; houd er rekening mee dat kleine maaltijden meestal ongeveer 10 seconden nodig hebben om op te warmen en dat het voedsel goed moet worden geroerd om hete plekken te voorkomen. 

Granen versus graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer in het verleden: een graanvrij dieet was meestal een snelle aanbeveling voor honden met bekende of vermoedelijke graanallergieën. In de meeste gevallen was de werkelijke trigger echter bepaalde granen met veel gluten, met name tarwe of rogge. Maar door volledig graanvrij te gaan, werden gluten en laagwaardige vulstoffen (zoals bijproducten van granen, vleesproducten, enz.) Afgewend, dus in het algemeen deden honden het echt geweldig op deze diëten. Allergieën verminderden of verdwenen en ze namen weinig of geen vulstoffen op. 
Recent: er zijn enkele zorgen geweest  over graanvrije diëten en een mogelijk verband met verwijde cardiomyopathie (DCM), een ernstige hartziekte. Rassen die niet gevoelig zijn voor DCM ontwikkelden de ziekte en bleken voornamelijk graanvrije maaltijden te eten. 
In december 2018 kondigde Lisa Freeman DVM, Ph.D., DACVN, via een studie gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association ,  een vermoedelijk verband aan tussen niet alleen graanvrij hondenvoer, maar meer specifiek die welke vallen onder een BEG dieet. BEG staat voor boetiekmerken met exotisch  vlees (niet-traditionele eiwitten zoals kangoeroe, alligator en struisvogel) samen met graanvrij en met erwten, peulvruchten en / of aardappelen als een van de top 5 ingrediënten. In juni 2019 heeft de FDA een waarschuwing vrijgegeven. Bij het analyseren van gegevens identificeerden ze 16 merken graanvrij hondenvoer die 10 keer of meer in hun database met DCM-incidenten verschenen. Het zijn, in alfabetische volgorde, alleen de graanvrije formules van: 

 • 4Health (32 meldingen)
 • Acana (67 meldingen)
 • Blue Buffalo (31 meldingen)
 • California Natural (15 meldingen)
 • Earthborn Holistic (32 meldingen)
 • Fromm (24 rapporten)
 • Merrick (16 verslagen)
 • Natuurlijk evenwicht (15 rapporten)
 • Nature’s Domain (29 meldingen)
 • Nature’s Variety (10 meldingen)
 • Nutrisource (10 verslagen)
 • Nutro (10 verslagen)
 • Orijen (12 meldingen)
 • Rachael Ray Nutrish (10 meldingen)
 • Taste of the Wild (53 rapporten)
 • Zignature (64 rapporten)

Van 2014 tot april 2019 waren er 524 casusrapporten van DCM met voornamelijk honden en verschillende katten die graanvrije formules aten. Alleen specifiek met Yorkshire Terriers waren er 4 gevallen:

 1. Een 6-jarige mannelijke Yorkshire Terrier die Zignature Kangaroo brokte 
 2. Een 8-jarige vrouwelijke Yorkshire Terrier die Zignature Kangaroo ingeblikt voedsel at
 3. Een 1-jarige mannelijke Yorkie-mix die gevriesdroogde goudklompjes van Castor & Polloux at
 4. Een 9-jarige vrouwelijke Yorkshire Terrier die Acana Light & Fit en Acana Small Breed Adult at

In de toekomst zal er meer data-compilatie zijn en nog veel meer studies. Op dit moment zijn er geen terugroepacties van graanvrije merken. De meeste dierenartsen bevelen aan dat rassen die gevoelig zijn voor DCM geen graanvrij hondenvoer eten en als ze moeten vanwege allergieën dat de eiwitbasis een traditioneel vlees is en geen exotisch  vlees. 

Als u zich afvraagt ​​of uw Yorkshire Terrier graanvrij moet eten of granen moet eten , moet dit worden besproken met de dierenarts van uw hond en zal dit gedeeltelijk zijn gebaseerd op de gezondheidsgeschiedenis van uw hond. In de tussentijd zijn er enkele aandachtspunten: 

 • De Yorkshire Terrier is geen ras dat gevoelig is voor DCM; de lijst bevat de Afghaanse windhond, Amerikaanse cocker-spaniël, Boxer, Dalmatische en vooral grotere hondenrassen. 
 • Aangezien er echter weinig gevallen van DCM bij Yorkies zijn gemeld, moet worden overwogen om wat gezonde volle granen toe te voegen. 
 • Als je denkt dat je Yorkie allergisch is voor granen, kan het eigenlijk een kwestie van glutengevoeligheid zijn. Tarwe bevat zeer hoge niveaus van gluten en als dat buiten het dieet wordt gehouden, kan uw Yorkie het heel goed doen met granen die glutenvrij zijn, zoals rijst (bruin of wit), havermout en quinoa (technisch een zaadje). Gerst, hoewel het wat gluten bevat, wordt ook vaak goed verdragen. 
 • Als u kiest voor graanvrij, kies dan een recept met traditionele eiwitten (om exotisch vlees te voorkomen). Opties omvatten kip, kalkoen, rundvlees, eend, lam of vis. 

Aanbevelingen voor zowel graanvrij als brokken met gezonde granen zijn de volgende. 

Een goed merk voor graanvrij voer is bvb Edgard & Cooper.

Het beste eten kiezen voor een Yorkshire Terrier

Wat te vermijden:
Bij het kiezen van een voedingsmiddel voor je Yorkie is het net zo belangrijk om te weten wat je moet vermijden als om te weten wat je wilt dat de brokjes bevatten. Er zijn talloze merken voor hondenvoer die uiterst schadelijke ingrediënten bevatten. Dit bevat:

 • Chemische conserveermiddelen. Deze kunnen allergische reacties (jeuk, hete plekken, huiduitslag) en / of darmklachten veroorzaken en sommige zijn bekende kankerverwekkende stoffen. 
 • Kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Deze additieven kunnen ook milde tot ernstige allergische reacties veroorzaken en bepaalde kleurstoffen (Blauw # 2, Rood # 40, Geel # 5 en # 6, 4-MIE) zijn ook gekoppeld aan gedragsproblemen (hyperactiviteit en angst), en sommige vormen van kanker . 
 • Vulstoffen. Dit zijn goedkope ingrediënten die in voedsel worden geladen om het voller te maken, maar bieden weinig tot geen voedingswaarde. Inslikken van vulstoffen kan voedingstekorten en darmklachten veroorzaken en is een oorzaak van coprofagie (uitwerpselen eten). 
 • Bijproducten. Toegevoegd als een kostenbesparende methode om eiwitquota te bereiken, kunnen dit longen, darmen, hersenen en ander vlees of weefsel zijn dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. 
 • Generiek vlees of oliën. Dit kan wettelijk roadkill en vlees van zieke dieren zijn. 
 • Gemaakt in China. Voedsel voor huisdieren met ingrediënten uit China zijn verantwoordelijk voor duizenden sterfgevallen. 

Waarnaar te zoeken:

Als je het bovenstaande uit de weg gaat, zou je Yorkie’s eten moeten hebben:

 • Natuurlijke conserveermiddelen. Hondenvoer kan met succes worden geconserveerd met behulp van een vitaminemengsel (meestal vermeld als gemengde tocoferolen) en / of bepaalde kruiden of plantenextracten, waaronder rozemarijn en groene munt. 
 • Geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen
 • Gezond traditioneel vlees (dit kan hele of maaltijd (samengeperst) kip, kalkoen, gans, eend, konijn, lam, rundvlees of een verscheidenheid aan vis zijn, waaronder witvis en zalm)
 • Fruit en groenten
 • Omega-3 vetzuren. Terwijl een bron lijnzaad is, is de beste bron visolie. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de gewrichten. 
 • Klein brokje. Om comfortabel eten te vergemakkelijken. 
 • Gemaakt in de VS of Canada. Bovendien worden ingrediëntenbronnen uit Nieuw-Zeeland als zeer veilig beschouwd. 

aanbevelingen:

Royal Canin Yorkshire terrier adult

Elk ras is uniek. Daarom heeft Royal Canin speciaal voor uw Yorkshire Terriër aangepaste hondenvoeding die aan de noden van uw huisdier voldoet.

De voordelen
 • Ondersteunt de vacht
  Yorkshire Terrier Adult draagt bij aan het behoud van de gezondheid van de lange vacht van Yorkshire Terriërs. De voeding bevat een aangepast gehalte aan Omega-3 vetzuren (EPA & DHA) en Omega-6 vetzuren.
 • Stelt kieskeurige eters tevreden
  Dankzij een combinatie van uitzonderlijke aroma’s stelt Yorkshire Terrier Adult zelfs de meest kieskeurige eters tevreden.
 • Ondersteuning van de vitaliteit
  De formule bevat een selectie van voedingsstoffen die voldoen aan de voedingsbehoefte van de oudere Yorkshire Terriër.
 • Ondersteunt het gebit
  De formulatie van de brok zorgt voor een optimale hygiëne van het gebit dankzij een mechanisch poetseffect en dankzij ‘calciumvangers’.

Koop bij bol.com

Eukanuba Yorkshire terrier

EUKANUBA’s rasspecifieke voeding voor yorkshireterriërs (ook ideaal voor Cavalier King Charles-spaniëls, dwerg- en toypoedels en shih tzu’s) is zorgvuldig samengesteld om uw hond te helpen een lang en gezond leven te leiden.

Dit speciale droogvoer geeft uw hond 100% volledige en uitgebalanceerde voeding en bevat essentiële mineralen voor de tanden om het gebit sterk en gezond te helpen houden en heeft een hoger gehalte aan prebiotica* ter bevordering van een gezonde spijsvertering van uw hond.

Ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en aanbevolen door topfokkers: EUKANUBA biedt expertise op het gebied van voeding voor elke levensfase van uw hond.

*t.o.v. EUKANUBA Volwassen Klein ras

Voordelen
 • Zorgt voor een optimale spijsvertering met een hoger prebioticagehalte (vs Adult Kleine Rassen).
 • Helpt het natuurlijke afweersysteem van een ouder wordende hond te ondersteunen met optimale hoeveelheden bèta-caroteen en vitamine E.
 • Helpt de natuurlijke afweer te versterken met antioxiderende vitaminen
 • Uniek DentaDefense om tanden schoon en gezond te helpen houden
 • Met dierlijke eiwitten waarvan klinisch is bewezen dat deze soepele spieren ondersteunen.
 • Bevordert een gezonde huid en stralende vacht met een klinisch bewezen verhouding van omega-6 en omega-3 vetzuren.

Eukanuba Small breed

Ons unieke Active Adult-variant is speciaal samengesteld om een optimale lichaamsconditie, soepele spieren en uitgebalanceerde energieniveaus te ondersteunen. Geschikt voor volwassen honden van zeer kleine rassen van 10 maanden tot 9 jaar oud.

Onze smakelijke, kleine brokjes zijn rijk aan verse kip en speciaal afgestemd op de behoeften van honden van zeer kleine rassen. Bovendien helpt de unieke zeshoekige vorm de tanden van uw hond te verzorgen.

Ontwikkeld door voedingsdeskundigen, goedgekeurd door dierenartsen en aanbevolen door topfokkers: EUKANUBA levert alle voedingstoffen die uw hond nodig heeft voor een lang en gezond leven.

Als het tijd is om over te stappen, raden onze experts aan om uw hond te blijven ondersteunen met ons Vitaal Ouder-recept voor honden van zeer kleine rassen.

Voordelen
 • L-carnitine om te helpen bij gewichtsbeheersing
 • Yucca om de geur van de ontlasting te helpen verminderen
 • Prebiotische fos en bietenpulp dragen bij aan een gezonde spijsvertering
 • Natuurlijke bronnen van omega 6 en 3 voor een gezonde huid en vacht
 • Antioxidanten vitamine E en C om het immuunsysteem te helpen ondersteunen
 • Speciale brokvorm en uniek DentaDefense om tanden schoon en gezond te helpen houden

royal canin Yorkshire terrier junior

Van 2 tot 10 maanden

Elk ras is uniek. Daarom heeft Royal Canin speciaal voor uw jonge Yorkshire Terriër aangepaste hondenvoeding die aan de noden van uw huisdier voldoet.

Voordelen

 • Ondersteunt de vacht
  Yorkshire Terrier Junior draagt bij aan het behoud van de gezondheid van de lange vacht van Yorkshire Terriërs. De voeding bevat een aangepast gehalte aan Omega-3 vetzuren (EPA & DHA) en Omega-6 vetzuren.
 • Ondersteunt de spijsvertering
  Deze samenstelling draagt bij aan een optimale spijsvertering en een gunstige darmflora.
 • Natuurlijke weerstand
  Deze formule helpt bij de ondersteuning van de natuurlijke weerstand van de pup.
 • Ondersteunt het gebit
  Deze formule helpt tandsteenvorming te verminderen.

Hill’s Mini Food sensitivities

Prescription Diet™ d/d™ Canine Duck & Rice (eend & rijst) is speciaal samengesteld om allergische reacties op voeding te helpen verminderen en een gezonde huid te ondersteunen. 

Belangrijkste voordelen

 • Helpt de symptomen van een allergische voedselreactie te verminderen.
 • Klinisch bewezen een gezonde huid te ondersteunen.
 • Eend is een enkelvoudig dierlijk eiwit dat zelden een allergische reactie veroorzaakt bij honden.
 • Zeer goede smaak waar je hond van houdt.

Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie en advies of deze voeding geschikt is voor je hond.

Vachtverzorging

Wassen

Materiaal & Product

Shampoo

Eigenschappen van een goede shampoo.

 • Gemakkelijk uitspoelbaar.
 • Mag de ‘doorkambaarheid’ niet belemmeren.
 • Mag niet tot ‘statische elektriciteit’ leiden.
 • Moet de vacht levendig en glanzend maken.
 • Moet huid -vriendelijk zijn.

Soorten shampoos

 1. Anti -klit shampoo
 2. Anti -paraitaire shampoo
 3. Anti -roos shampoo (vb Sebazol te verkrijgen bij apotheek)
 4. Anti -schurft shampoo of teer shampoo
 5. Biologische shampoo
 6. Conditionerende shampoo of oliehoudende shampoo
 7. Herstelshampoo, sterk voedende shampoo
 8. Jeuk kalmerende shampoo; dermatologisch verzachtende,
  hydraterende, milde, hypo allergenen shampoo en zeep vrij shampoo.
  (vb Dermcanis te verkrijgen bij apotheek)
 9. Kleurophelderende shampoo voor wittebruinezwarte,
  abrikoos en grijze vachten
 10. Medicinale shampoo: eventueel voorgeschreven door dierenarts
 11. Ontoliër: te gebruiken na oliebehandeling.
 12. Puppyshampoo
 13. Shampoo voor plakhonden: doet de poriën sneller
  sluiten + licht ontsmettend
 14. Universele shampoo
 15. Volume bevorderende shampoo

De ene vacht is de andere niet.

De ene huid reageert anders, op een bepaald product dan de andere.
Een vacht kan zich in een bepaalde conditie bevinden, waardoor hij een andere shampoo nodig heeft dan gebruikelijk.

Wees zuinig met shampoo.

 • Je staat soms versteld hoe sterk je sommige shampoos kunt verdunnen, soms is het genoeg 1 beker (koffieautomaat bekertje) op 5 liter! Houd je er eens bewust mee bezig hoeveel je nodig hebt van desbetreffende shampoo.
 • Het gebruik van de gekende drukpompjes.

Functies van het wassen

 • Verwijderen van vuil. Reinigen zonder overdreven te ontvetten.
 • Verwijderen van schilfers

Balsem

Eigenschappen van balsem:

 • De haarschubben sluiten.
 • Geeft glans.
 • Geeft soepelheid.
 • Neemt statische elektriciteit weg.
 • Maakt doorkambaar en elastisch.
 • Brengt de PH waarden in balans.
 • Voorkomen van klitten.
 • Geeft een beschermlaag.

Balsems voor verschillende doeleinden.

 • Volume gevend.
 • Vooral voedend om te voorkomen dat de punten uitdrogen.
 • Kleurbalsem, geeft een diep langdurig toch weer niet blijvend effect.
  Je kunt hiermee onder andere witte haartjes verdoezelen.

Gebruik van balsem of conditioneer is geschikt voor vele uiteenlopende doeleinden

 • Voor honden met veel klitten.
 • Voor langharige.
 • Voor prima onderhouden honden, die zeer regelmatig gewassen worden.
 • Voor honden die van nature veel talg hebben (vb Labrador) en
  die voor diverse reden, regelmatig tot dikwijl gewassen worden.

Verdere benodigdheden:

 • Handdoeken
 • Sneldroger/waterblazer
 • Staande warmelucht droger
 • Borstels voor honden
 • Hondenkammen
 • Bad
 • Sponsje, vb doorgeknipt afwassponsje, waarvan je uiteraard
  de zachte kant gebruikt.

Hoe voorbereiden

Van de krulvacht wordt laag per laag met kromme pennenborstel behandeld:

1. De krulvacht wordt laag per laag geborsteld

Naargelang de conditie van de vacht wordt de vacht voorbereid.
Bij dikke of onverzorgde krulvachten gebruiken we best.
-- De waterblazer. hiermee blaasje de vacht goed open
gemakkelijk en tijdbesparend.
-- Een ontklit universeel borstel (minder tanden, trekt minder aan de huid) -- Klittenkam of matbreker: indien noodzakelijk.
-- Vervolgens de standaard universeel borstel

Bij normaal verzorgde goed verzorgde vachten.
-- Standaard universeel borstel gebruiken

Bij krulvachten die perfect verzorgd zijn door de eigenaar of waar je graag haar spaart.
-- kromme pennenborstel, maar dan een zeer zacht type (Slicker)
-- zeer lange haren, met de rechte pennenborstel.

2. Om te controleren of de vacht werkelijk klitvrij is:
Nakammen met grove tot middelgrove kam
Checken tot op de huid met de staande droger en het laatste eruit borstelen of kammen.

Andere vachten:

-- Andere vachten zal men behandelen met het materiaal na determinatie van de vachtsoort, vergeet niet om rekening te houden of de hond al dan niet in zijn ruitijd zit.
-- Tijdens de ruitijd tracht men de haren, die mogen verwijderd worden, uit te borstelen
(de ondervacht, de bovenvacht?)

Waarom voorbereiden?

 • Schilfers komen gemakkelijk los door het borstelen, wanneer deze los
  komen tijdens of na het föhnen zullen zij moeilijk te verwijderen zijn.
 • De binnenkant van de klit is moeilijk bereikbaar voor de shampoo, die
  werd dus niet of maar half gereinigd, wanneer de shampoo toch de
  binnenkant van de klit bereikt is de kans groot dat er zeepresten in blijven
  tijdens het spoelen.
 • Wanneer de hond niet perfect uitgeborsteld werd gedurende de voorbereiding,
  is men genoodzaakt om zeer veel tijd te spenderen aan het borstelen tijdens
  het föhnen. Dit brengt met zich mee dat de vacht gekruld indroogt, zodat er
  van een perfecte brushing geen sprake kan zijn, of men moest voortdurend tijd
  spenderen aan het terug vochtig maken van de gekrulde vacht met als gevolg
  dat dit gehele gedoe enorm tijdrovend is.
 • Bij ruiende honden zullen er tijdens het föhnen enorm veel haren rond vliegen,
  waardoor dit een uiterst onaangename karwei wordt. Met, vb bij een New
  Foundlander, een extra poetsbeurt als gevolg!

Bescherm het binnenoor

Wanneer geen vette watten of ander middelen (zie tip) gebruikt zijn is de kans groot dan er water in de oren binnendringt, met oorontsteking als gevolg in de nabije toekomst

Vette watten aanbrengen in de oren.
-- Liefst lange slierten af scheuren, iets dikker dan de ooringang van de hond. Die brengen we voorzichtig in het oor, het te lang gedeelte wordt verwijderd
-- Opgelet gebruik geen te kleine propje, een verloren stukje, kan oorontsteking tot gevolg hebben.
 

Waarom vette watten en niet, de algemeen gekende watten?
-- Om misverstanden te voorkomen voelen vette watten niet vettig of olieachtig aan, met als gevolg dat de hond niet kan besmeurd worden bij het inbrengen of uitnemen van de watjes.

Tip:
Uitsluitend voor ervaren hondentrimmers om het hangende binnenoor te beschermen en uitsluitend te gebruiken voor honden die zich bij het inzepen en afspoelen rustig gedragen.


Over het algemeen kun je hangoren beschermen tegen het water, doormiddel van aan de ooraanzet een draaiende beweging te maken

Inzepen

Temperatuur:

Gebruik een ander lichaamsdeel dan handen om de temperatuur te bepalen vb. onderarm

Nat maken?

Men kan ook onmiddellijk de verdunde shampoo gebruiken, zo wordt het nat maken overbodig. Men sproeit de hond lichtjes nat.
Bij honden die panisch reageren op de sproeier verzacht men de druk op het water door de sproeier op de geschikte stand te zetten.

Shampoo verdeling:

Er zijn verschillende manieren op de shampoo te verdelen.

Zeer weinig hondentrimmers gebruiken pure shampoo op een vochtige vacht.

Reden: bij het gebruiken van sterk geconcentreerde shampoo kan de huid irriteren + het verbruik van de shampoo ligt stuken hoger.

Verschillende manieren om shampoo in grote of in kleine hoeveelheden te verdunnen:

 • op de bodem van een maatbeker giet je een dun laagje shampoo, die je voor de helft met water aanlengt.
 • het voordeel van een maatbeker men kan er lichaamsdelen (hangoor, voet, staart) van de hond in dompelen.
 • we verdunnen de shampoo in een (afwas) bus zo kan met de juiste hoeveelheid op de juiste plaats verdelen.
 • indien je weet datje veel shampoo op één hond nodig hebt, verdun shampoo in een bus vb van 5 liter.

Besluit: het gebruik van het alom bekende (afwas) busje biedt de meeste voordelen maar het gebruik ervan de maatbeker blijft zijn nut bewijzen.

Hoe shampoo inmasseren?

Bij het shamponeren masseren we:

 • De kortere vachten met een licht draaiende bewegingen.
 • De langere gedeelten knedende, met nijpende bewegingen.

Belangrijk: wanneer men een hond met lange vacht met draaiende bewegingen gaat wassen kan dit tot klitvorming leiden
 

Gebruik van klein sponsje:

 • een gladharig hoofd (vb Duitse herder)
 • binnenkant van een hang of recht opstaand oor.

Spoelen

We zorgen ervoor dat er geen water in ogen, neus en oren terechtkomt.
Bij lange oren draaien we de buitenkant naar buiten zodat deze veilig en goed bereikbaar is.

Zorg dat er geen zeepresten in de ogen komen!
Hand over de neus leggen.
Lichtjes naar beneden houden, tegelijkertijd een lichte op neer gaande beweging te maken.

Grondig spoelen:
We besteden bij het spoelen van het lichaam veel aandacht aan: de oksels, de binnenkant van de benen en buik.
Eén plaats overgeslagen? Veroorzaakt huidirritatie tot jeuk.
Bij sterk bevuilde honden kunnen twee, drie, wasbeurten noodzakelijk zijn.
Na de éérste wasbeurt kan het nuttig zijn om de meest bevuilde delen, zoals benen hoofd en staart een tweede wasbeurt te geven.
Bij een tweede wasbeurt kiesje een shampoo, die een meer verzorgende eigenschap heeft, voor de specifieke conditie van het haar of de huid.

Aanbrengen van Balsem, lotion of andere producten

Balsem kun je op verschillende wijze gebruiken.

 1. Algemeen gebruik in trimsalon: na het wassen van de hond, de
  crème puur of verdund over de gehele hond inwrijven en gedurende
  enkele minuten laten inwerken daarna goed uitspoelen met water.
 2. Krulvachten of vachten die heel volumineus of fluffy moeten uitzien
  voor tentoonstellingen: een verdunde conditioneer aanbrengen op de
  hond de hond niet uitspoelen maar beginnen te drogen.
 3. Nadeel de hond droogt minder snel.

Een paar, veelgestelde vragen door eigenaren

Ik heb een pup(kortharig), ik ben niet van plan die te wassen, dus moet ik hem ook niet laten wennen ‘aan het baden’!

Er zijn inderdaad manieren om kortharige honden rein te houden.
Toch is het raadzaam om van jongs af een hond vertrouwd te maken met het baden.
Reden:

 • Menig honden rollen in een kadaver of mest of komen in een slibsloot terecht, … .
 • Het is ook niet onwaarschijnlijk, dat in een hondenleven, zich een medische reden voordoet, waardoor wassen op verzoek van de dierenarts, noodzakelijk wordt.

Wolven en wilde hondachtigen worden ook niet gewassen, waarom zou ik mijn hond wassen? Of vroeger werden honden ook niet gewassen?

Ten eerste in de natuur komen geen langharige honden voor, omdat deze geen overlevingskansen hebben.
Mensen die met wilde honden in contact komen, weten dat deze sterk ruiken en vuil zijn, dus niet geschikt om in een doorsnee huis te vertoeven.
Er zijn dieren die heel wat aan zelf hygiëne doen denkt u maar aan katten.
Egels zijn het tegenovergestelde, zij doen zo goed als niets aan hun hygiëne, dat blijkt dikwijls aan maaien die zich in oren nestelen tot de meest uiteenlopende parasieten, die niet in een huiskamer horen. Honden doen zelf ook vrij weinig aan hun verzorging, zij likken wel eens hun geslachtsorganen schoon, krabben aan hun oor waarna ze desbetreffende voet schoon likken, maar daar houd het dan ook bij op.
 

Vroeger werden honden nooit gewassen, waarom nu wel?

Honden leefden nooit of zeer zelden binnenshuis. Degene die toch binnen leefden, waren meestal salonhonden van de rijkelui, die voor die tijd wel een goede verzorging genoten.
Bedenk dat rond de oorlog, een doorsnee landgenoot geen badkamer had, kunt u uw badkamer missen? Kunt u het één week uithouden met dezelfde kleren? Tijden veranderen, hygiëne, maar ook de rassen zijn in die mate geëvolueerd, dat ze meer verzorging nodig hebben.
 

Mijn hond wordt al wat ouder, zou ik hem nog wel wassen?

Hoe ouder de hond hoe meer verzorging hij nodig heeft, net als bij een mens. Dus, zolang de conditie het toelaat, wat alleen de dierenarts kan beoordelen, kan een hond tot op hoge leeftijd worden gewassen. Op voorwaarde dat hij onmiddellijk, met warme lucht, kurk —droog wordt geblazen!

Laat ik mijn hond wassen voor, na of tijdens de rui?

Wanneer u opmerkt dat de rui aanvangt, stopt u 2 tot 3 weken met het borstelen en brengt u hem binnen in een trimsalon.

Drogen

Het meest nat verwijderen

 • De haren worden van het meeste nat ontdaan, door als het ware uit te knijpen
 • Nadien, wordt de hond handdoek droog gewreven. Van het afdrogen kunnen heel wat
  honden genieten, waardoor je een beter contact krijgt met vb.een wat gereserveerde hond.
  Let op: ga niet te overmoedig aan het werk bij klitgevoelige honden. Je wrijft als het ware,
  de klitten in de vacht!

Grote honden die vertrouwd zijn met de sneldroger

 • Kunnen in het bad, met de waterblazer, op het lichaam van het meeste nat worden ontdaan.
 • Benen, hoofd en staart afdrogen.

Even borstelen

Indien de langharige hond, alsook de krulvacht handdoek — droog is, borstelen we de vacht nog eens door vooraleer we gaan föhnen, om eventuele wasklitten te verwijderen.

Opletten met de droger

Hoe jonger geleerd, hoe minder belastend!Een jonge poedel die van pup af vertrouwd en positief bekrachtigd is met de waterblazer, kan vanaf de leeftijd van 6-7 maanden ontspannen staand, maar zelfs ook liggend het gebruik van de sneldroger ondergaan. Spijtig genoeg komen de honden meestal vrij laat voor het éérst in het trimsalon. Uiteraard mag men bij jonge of volwassen honden die de aparte geluiden van de sneldroger nog niet kennen niet overmoedig van start gaan.
 

 • Tracht bij de gewenning van een staande warme lucht droger en de waterblazer de lawaaihinder te reduceren, door het volume op de laagste stand te zetten.
 • Het is nodig om bij de sneldroger de opening waar de lucht uitkomt te vergroten, dit betekent minder luchtverplaatsing = veel minder kabaal.
 • Wanneer men nu begint met het drogen van de achterhand kan de hond wennen aan de nieuwe geluiden. Naderhand zullen we langzamerhand het blazen, samen met het spetterende geluid gaan opdrijven, door:

  -- De blaasopening te verkleinen
  -- Daarna de stand van de volume knop te verhogen


De oren en de ruimte daar rond vormen een probleem om met de waterblazer te drogen
 

 • Druk aan de ooraanzet het oor tegen het hoofd
 • Bij een hangend oor draai je de binnenkant van het oor naar buiten waardoor het oor zich ook gaat afsluiten.

De sneldroger goed maar …

Het inkorten van de droogtijd is door het gebruik van de waterblazer niet minimaal, de tijdswinst varieert van 10 minuten naar 45 minuten al naar gelang de vacht.

 • De sneldroger betekent inderdaad tijdswinst, maar kan de staande droger
  niet bij alle vachten volledig vervangen.
 • Ook moet je rekening houden bij zeer schuwe geluidsgevoelige honden.
 • Ik ben ervan overtuigd dan het veelvuldige gebruik maken van zulke
  geluidshinderlijke toestellen, bij de hondentrimmer beschadiging aan
  de gehoororganen gaat aanbrengen! De machine zelf, in een ruimte buiten
  het trimsalon plaatsen, biedt maar een gedeeltelijke oplossing.

De krulvacht

De krul moet volledig uitgeföhnd worden, er mag liefst zelfs geen golvende beweging te bespeuren zijn.Brushing uitsluitend met de waterblazer

Principe van de waterblazer:

De kracht van de lucht verplaatst zich van de huid naar de punten. Het haar dat het dichtst bij de huid zit krijgt de meeste druk te verwerken en wordt tijdens het drogen als het ware recht
geblazen.

Werking:
 

 1. Eerst oppervlakkig: het meeste nat weg blazen.
 2. Daarna langzaam stuk per stuk van onder naar boven en van achter naar voor droog blazen.
 3. Nooit naar het volgende stukje gaan, wanneer het eerste niet écht droog is.
 4. Hoe langer echter de haren, hoe moeilijker de toppen strak te föhnen zijn, omdat het haar gaat wapperen.
 5. Föhnen van de toppen van de langere haren: -Na wat experimenteren zult u merken dat, wanneer de onderkant van het haar droog is, je beter de droger iets verder van de hond houdt om zo de toppen van de haren te bereiken.
 6. Hebt u een stuk gedroogd vb een been: dan pas ga je borstelen en eventueel nog eens na föhnen.
 7. Voor de finishing kan je met de staande warenlucht droger afsluiten.


Brushing uitsluitend met de staande droger

Principe van de staande warmlucht droger:
 

 • De kracht bereikt vooral de bovenkant van de haren en mede door het borstelen komt de lucht tot de aan haarwortel.
 • Het grootste propleem bij de staande droger, is de vacht tegen de huid krulvrij te krijgen.Toch dit is essentieel:
  -- want er wordt een gedeelte van het haar weggeknipt en dan blijft het onderste gedeelte staan!
  -- indien je vb. de dag daarop na -borstelt of -kamt, komen er langere piekjes uit.


Werking:

Bij een brushing met een staande droger is het de bedoeling, tijdens het drogen, continu te borstelen en de haren als het ware uit te rekken of beter gezegd strak te trekken.

 1. Daarbij heb je tempo en snelheid nodig.
 2. -- Goed en soepel omspringen met een universeel of zachte kromme pennenborstel.
  -- Steeds met een half draaiende beweging tot rechte beweging van de huid weg en op -borstelen.
 3. Een goede volgorde: tracht steeds dezelfde volgorde te houden.
 4. Borstel niet alleen de plaats waar de blaaskracht terechtkomt, maar tevens de omgeving rondom. Kan men het föhnen niet bijhouden zullen we een handdoek hangen, vooral bij grote poedels met dikke vacht, om te voorkomen dat bepaalde lichaamsdelen drogen zonder geborsteld te worden.
 5. Eventueel opgedroogde stukken benevelen met water of geschikte spray.
 6. Ga nooit door, wanneer desbetreffende stuk waarmee je bezig bent, niet kurk droog is!

Belangrijk:

Wanneer men te lang of dikwijls moet borstelen op één en hetzelfde lichaamsdeel, komt het voor dat men een rode geïrriteerde huid verkrijgt. Men kan dit voorkomen door steeds van de huid weg te borstelen; zonder de huid, met de tandjes van de borstel te raken.

Zo glad mogelijk zoals Spaniëls

 • Snel met de waterblazer het meeste nat wegnemen.
 • Vervolgens (eventueel met de staande warenlucht droger) continu met de haarrichting mee gebruiken.
 • Voor de show was en föhn je ze liever een aantal dagen ervoor.
  Indien dit niet kan stop je met drogen, wanneer de hond nog ietwat klammig aanvoelt. Daarna doe je een speciaal luchtdoorlatend jasje aan, zo gaat de vacht zeer strak tegen het lichaam aan drogen. Logische: honden in een warme ruimte laten vertoeven tot de vacht droog is.

Een beetje fluffy: Berghonden, Golden retriever,…

 • Hierbij mag je voor iets langere tijd de droger tegen de haarrichting gebruiken.
 • Eindig steeds met de haarrichting.

Let op!

 • Honden met zware dikke vachten (lang of kort). Voelen nogal snel ‘droog’ aan,
  terwijl dit niet het geval is (vb Rottweiler). Tijdens het föhnen zijn je handen
  klammig, waardoor je geen realistisch beeld krijgt van de werkelijke vochtigheid.
  Het zelfde geld voor plaatsen die je gemakkelijk over het hoofd ziet,
  zoals onder de oksels en borst.
  Wees daarom waakzaam, een beetje vochtig aanvoelen kan leiden tot
  verkoudheden, reumatische klachten, enz.
 • Honden kunnen na het föhnen er stekelig, weerborstelig en slordig uitzien
  door de volgende reden:
  1) Honden gaan tijdens het föhnen (met nog ietwat klammig vacht) vaak
   zitten al dan niet steunend tegen vb muur of zelfs liggen. Deze raakpunten
  met grond of muur kunnen deze plekken een onnatuurlijke haarrichting = weerborstel (s)
  geven
  2) Hetzelfde geldt, wanneer je met een staande droger voor een te lange
  tijd op één en dezelfde plaats laat blazen, tegen de haar richting in.
  Ook de kortharige rassen moet men goed droog
  blazen.

Honden met plooien!

 • Let op dat u de plooien, tijdens het wassen, goed spoelt.
 • Even belangrijk, dat de plooien ook goed worden gedroogd, om infecties te voorkomen.
 • Plooien onder de ogen maak je droog met: ‘wat’ gedraaid rond een arterieklem.
 • Huidplooien op de rug, die in het dagelijkse leven gemakkelijk vochtig blijven, kunnen verholpen worden door er een tampon tussen te plaatsen.
 • Indien er infecties aanwezig zijn, dikwijls van rood naar etterend, maar ook onsmakelijk geurend, ga je direct naar de dierenarts.

Borstelen

Type borstels

Borstels die rondom niet afgerond zijn worden zelden gebruikt door professionelen.

 • Poetsborstel
 • Pinnenborstel recht.
 • Rubberborstel
 • Universeel borstel
 • Slicker borstel
 • Activet borstels:
  Borstels met Activet -systeem hebben een aantal voordelige punten t.o.v.
  > De gebruiker in het trimsalon:
  • tijdbesparing bij ontklitten, ontvilten en ontwollen.
  • Minder belasting voor pols en gewrichten
  • Flexibel in gebruik
  > De hond:
  • Bij correct gebruik: minder irritatie bij de huid van de hond
  • Wel opletten voor honden met gevoelige huid vooral de ontklit -- borstels. 
 • Soorten Activet borstels:
  > Mat zapper, speciale ontklit -borstel alleen in de kleine uitvoering: rood.
  > Activet: Universal pro, klein hard type: -paars (er bestaat een groter type: mega).
  > Activet: Pro, klein zacht type: -- groen, (er bestaat een groter type: mega).
slicker borstel
Slicker borstel
Activet borstel
Universeel borstel
Poest -en pinnenborstel

Functies

 1. Voorkomen van klitten
 2. Aanwezige klitten verwijderen
 3. Masseren van de huid
 4. Stimuleren van de bloedsomloop
 5. Verwijderen van huidschilfers, vuil en dode haren
 6. Verdelen van talg over het haar
 7. Ordenen van het haar Vb. touperen
 8. Controleren van de vacht op onregelmatigheden, parasieten, korenharen,…
 9. Contact met de hond
 10. De haarwortel wordt uit de huid verwijderd

Hoe?

We gebruiken de borstel steeds:

 • van achter naar voren
 • van onder naar boven
 • laag per laag

Keuze van de borstel

Wanneer men voor een bepaalde vachtsoort een verkeerde borstel gebuikt, zit de kans er in dat men het haar gaat verknoeien.
De inplant van de borstelharen moet overeenstemmen met de inplant van de haren van de vacht.

 • Een fijne vachtinplant: vraagt een fijne borstelhaar inplant.
 • Een grove vachtinplant: vraagt een grove borstelhaar inplant.

De lengte van het borstelhaar is belangrijk, daar men in de vacht (tegen de haarwortel moet komen).

 • Korte borstelharen: voor een korte vacht
 • Langere borstelharen: voor een langere vacht

Dikte van de borstelharen

 • Fijne haren: bij een fijne en korte vacht
 • Grovere, dikkere haren: voor een stevige vacht.

Opmerking:

 • Borstelharen versterkt met messingdraden zijn steviger.
  Toch iets minder vachtvriendelijk voor dunnere vachten,
  waarvan de haren wat gevoeliger zijn voor af te breken.
 • Rechte pennenborstel met nopjes krijgt men minder vat op het haar en
  hapert bij sommige vachten. Dus een afrader.

Hoe dikwijls

Afhankelijk van het type vacht, van het verharingspatroon, van klitvorming en stof in de vacht, dus bij de ene vacht dagelijks bij de andere wekelijks.
Mogelijkheid dat men in bepaalde periode meer moet borstelen tijdens verharing, wandeling op het strand, … .

Poleren

Materiaal

Glans, poleer -handschoen met als grondstof:

 • Zeem (clean handschoen)
 • Flannel
 • Fluweel
 • Paarden of andere soorten korte haar

Functie

Loszittende haren (eventueel pelletjes) verwijderen (kan ook met een waterblazer).
Kortharige vachten laten glanzen door stof en laatste losse haartjes te verwijderen! Door regelmatig te poleren kan men wassen volledig vermijden of uitstellen. Stimuleert de bloedsomloop.

Hoe?

 • In de rui wordt de vacht met een rubber handschoen of borstel voor bewerkt.
 • Buiten Vb. de rui fluweel handschoen.
 • De vacht is niet of weinig aan het ruien of je wilt wekelijks poleren is het beter met een waterblazer de losse haren en het stof uit te blazen…
 • Vervolgens kun je de vacht poleren door steeds met de haarrichting mee te wrijven.


Eventueel voor de finishing en ter vervanging van het wassen:

 • De vacht lichtjes benevelen met plantenspuit, waaraan eventueel een paar druppels citroen zijn toegevoegd.
 • Daarna met badhanddoek of zeemvel droog wrijven.

Kammen

Materiaal

 • Grove kam
 • Middelgrove kam
 • Fijne kam
 • Ontwolkam (met korte en lange tanden)
 • Met grove of fijne punten
 • Met of zonder handvaten

Functies

 • Om te controleren of er nog losse klitjes bij het borstelen zijn
  achtergebleven
 • Om het haar te ordenen (vb. lang zijdehaar)
 • Wanneer men vb. een krulvacht knipt of bij het effileren van een vacht
 • Bij goed borstelwerk wordt de haarwortel verwijderd

Wanneer kammen

 • Om te controleren of er nog klitjes in de vacht achter gebleven zijn
 • Daar dit de vacht ten goede komt, denk maar aan het onnodig
  afbreken van de haren
 • Men bezorgt een hond ook onnodig pijn wanneer er nog resterende
  klitjes in de vacht verborgen zijn

Let wel op

Door een slechte keuze van kam kan er schade aangericht worden aan de vacht.
Het haar kan afbreken, op verkeerde momenten worden uitgetrokken…
Het fijner type kam gebruikt men voor volledig ontklit fijn haar.
Het grovere type gebruik men voor zware (ook krul) vachten.

Uitwollen

Materiaal

 • Grof of fijn getand uitwolmesje
 • Coat king: voor gecastreerde honden met overvloedig wol (languno haar)
  type spaniël
 • Fijne kam
 • Harkje
 • Universeel borstel
 • Trimpuimsteen:
  > vooral ruwharige
 • Kam met doorgeregen elastiekje, Shedder rondgebogen uitwolzaag
  (klein, groot) > geschikt voor zwaardere types vb mastiff,
  labrador = glad of kortharige.
 • Netenkam (verchroomt type: groot of klein)
  > ideaal voor de laatste wolharen bij een kort tot middenleng
  zijdehaar te verwijderen.

Functies

 • Loszittende haren verwijderen bij de hond
 • De rui versnellen
 • Klitten voorkomen
 • De haarwortel wordt mee uit de huid verwijderd

Hoe

Gedurende de ruiperiode gaat u de natuur een handje helpen door met behulp van deze methode zoveel mogelijk dode haren uit de vacht te halen.

Loopt de ruiperiode echter ten einde schakelt u terug over op vachtvriendelijk borstelen.

Ontkitten

Materiaal

 • Borstel
 • Schaar
 • Harkje
 • Klittenkam
 • Mattbreker
 • Coat king
 • Matt splitter, enkelvoudig ontklitmesje
 • Activet borstel: Mat Zapper = ontklitborstel (klein of dubbel, hard type, rood van kleur) en/of universal
  Checken op klitten met kam, combineren met geduld!

Wat zijn klitten

Klitten in de vacht zijn in elkaar gedraaide haren, al dan niet vermengd met klissen (van planten) of ander vuil. De klitten kunnen in plakkaten (dikwijls grote oppervlakten), bolletjes, of een langwerpige vorm aannemen.

Wordt de haarwortel verwijderd

Als de klit niet al te groot is worden de wortels volledig verwijderd, maar hoe groter of hoe meer klitten hoe moeilijker het wordt en zullen er ook haren worden afgebroken (vooral wanneer men de vacht met klitten, vilt -kammen of scharen gaat bewerken).

Hoe ontstaan klitten

 • Te weinig borstelen, uiteraard moet een hond regelmatig geborsteld worden naargelang de vacht samenstelling
 • Haren fijner van structuur = neemt de klitgevoelig toe
 • Haren die samen gewreven worden door beweging van de hond vb onder de oksels.
 • Halsbanden kunnen, aan de keel en in de hals, leiden tot klitten
 • Door vochtige voeding en vet die achterblijft in baard en snor.
 • Wanneer een langharige hond speelt
 • Complicatie door aarde.
  a. Langdurig lopen door het slijk, tovert de vacht zich om in een kliederig modderkostuum.
  b. Na het eten, gaan honden nog even na wrijven in aarde, waardoor er aarde klonters ontstaan.
 • Wasklitten
 • Veelvuldige krabben maar ook wonden, eczeem, vlooien allergie nodigen uit tot veelvuldig likken, waardoor het haar in elkaar klist.

Waar te vinden

 1. Op de ligzijde van de hond, een hond gaat meestal op éénzelfde zijde liggen.
 2. Achter de oren.
 3. Binnenzijde van de benen.
 4. Tussen de tenen.
 5. Baard en snor.
 6. Wangen.
 7. Oksels.
 8. Liezen.

Hoe oplossen

Honden met blokverharing.
U wacht tot in de ruiperiode en borstelt de hond dan met het harkje coat king of de universeel borstel.

Honden met een mozaïkverharing

 • Karen: U kunt de klitten met de vingers proberen uiteen te rafelen,
  waarna u voorzichtig borstelt.
 • Klit bewerken met een schaar: U kunt de klit rijgen en/ of knippen
  altijd de haarpunt toe en van de huid weg.
 • Klittenkam men plaatst de klitten kam tussen de huid en de vilt of
  klit en men zaagt als het waren de klit in reepjes. Daarna borstelen
  we de verkleinde klitjes uit.
  Opgepast: vergeet niet dat een klittenkam uit mesjes bestaat.
  -- Ogen, oren, topje van de staart kunnen tussen de mesjes terechtkomen!
  -- Probeer te voorkomen dat u niet met uw duim van het duimvlakje schuift,
  want zo kan u ook een flinke snijwond oplopen.
 • Soms komt men vilten plakkaten tegen, die zodanig tegen de huid zitten,
  waardoor men geen ruimte meer vindt om met de klittenkam tussen te
  geraken. Dan is het de beurt aan de:
 • Matbreker: U haakt voorzichtig in een vilt om zo, langzaam maar zeker,
  de haren te ontrafelen.
 • Mat Zapper en/of Universal pro (klein of dubbel, hard, rood van kleur),
  met een borstelende beweging de klit ontrafelen. Let op: `dit zijn harde
  borstels’ datje de huid niet raakt.
 • Modderklonters kunnen het best van de haren verwijderd worden
  door ze met een gewone Universele tang (gereedschapstang met platte bek)
  plat te drukken, waardoor de aarde verbrokkelt. Met borstel en vervolgens
  kam kun je dan het zand verwijderen.

Uitdunnen

Materiaal

Dubbel effileerschaar: twee zijden (getand) gezaagd.
-- Uitdunnen van lange vachten; wordt tegenwoordig meer vervangen door coat king.

Enkel effileerschaar: één zijde (getand) gezaagd andere kant glad uitziend.
-- Wordt vooral gebruikt om natuurlijk uitziende overgangen te maken of om gladde uitziende effecten te bereiken

Twin effileerschaar: 1 schaar en 1 enkele effileerschaar aan elkaar gevoegd.
-- Knipt als een gewone schaar het haar radicaal af, maar de puntjes worden bij geëffileerd.

Functies

Reguleren, overgang maken, modelleren van te overvloedig haar, door middel van inkorten en / of uitdunnen.
Het resultaat van effileren is veel natuurlijker dan van knippen
De haarwortel blijft in de huid zitten.

Hoe?

Uitdunnen van middellang haar of overgang, van kort gedeelte naar lang, maken.


Dit door het 1, 2, 3, of 4x stap —effileren te gebruiken dit naargelang de lengte van het haar.

Voorbeeld van de 3 -stap (wordt het meeste gebruikt):
ik denk dan altijd aan een wals 1,2,3 (ga effilerend van de onder naar bovenkant van het haar) en terug 1,2,3 een nieuw plukje haar… .

Afhankelijk van de dikte twee tot enkele keren herhalen. -- Vergeet niet telkens opnieuw het effileer -resultaat te controleren; door te kammen!

Wat kan er fout gaan?

Een effileerschaar mag niet stabiel (op éénzelfde plaats) een aantal malen worden gebruikt, hierdoor kunnen ongewenst, kale of te korte plekken ontstaan.Regelmatig opnieuw kammen, om zo het resultaat te behoordelen!

Een effileerschaar nooit dwars op de haarrichting gebruiken dit gaat ongewenste tegendraadse camoufleren zijn.

Epileren

Materiaal

 • Vingers
 • Pincet
 • Arterieklem

Functies

-- Individuele haren uit plukken die niet gewenst zijn volgens de standaard (vb teveel ongewenste witte haren in een zwarte vacht).

-- Bij heel wat rassen groeien er fijne donshaartjes in de ooringang.Wanneer deze niet worden geplukt ontstaat er een broeihaard die ontsteking als gevolg kan hebben.

Meer uitleg: zie oorverzorging.

Soms is het nodig om wimpers die over de oogbol strijken te epileren
(entropion: zie kynologische therminologie) om oogontstekingen te vermijden. Toch heeft dit maar een zeer tijdelijk effect, daar de haartjes in een ongelofelijk tempo terug groeien. Beter is het oordeel van een dierenarts te vragen, meestal door een deskundige ingreep, is deze zeer pijnlijke situatie, voorgoed verholpen.

Vachtverzorging kort- of gladhaar

Vachtverzorging van honden met een kortharige vacht
Giftig voedsel voor honden

Giftig voedsel voor honden

Niet alles wat mensen kunnen eten, is ook geschikt voor honden. Sommige etenswaren zijn zeer giftig voor honden. In dit artikel lees je wat je hond niet mag eten en wat de symptomen zijn indien hij het toch eet.

Chocolade

De stof theobromine dat in chocolade zit is de boosdoener. De symptomen die de hond krijgt hebben effect op het zenuwstelsel en het hart.

Een hond heeft slecht 180 gram nodig om vergiftigt te zijn. Bovendien vind een hond chocolade nog eens lekker. Let dus zeker op dat je geen paaseieren of ander chocolade laat liggen.

Heeft uw hond aan de chocolade gesmuld, aarzel dan niet om uw dierenarts te contacten.

Alcohol

Alcohol is slecht voor een mensen lever, maar voor een hond kan het meer schade veroorzaken.

Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken.

Ook al drinken veel honden graag bier, geef je hond dus geen slokje. Er bestaat wel speciaal bier voor honden zonder alcohol, dit zou geen kwaad kunnen.

Koffie

De cafeïne die in koffie (maar ook in cola, thee en energiedrankjes) zit, is zeer slecht voor een hond. Het kan zelf in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn.

Bij een cafeïne-vergiftiging versnelt de ademhaling en de hartslag. Er kunnen inwendige bloedingen optreden. De hond gaat trillen en krijgt ongecontroleerde spierbewegingen.

Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis.

Avocado

De schil, pit en plant van de avocado is niet alleen giftig voor honden, maar ook voor andere zoogdieren en vogels.

Het giftige persine uit de vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Druiven en rozijnen

Als je hond druiven of rozijnen eten kan dit leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Door welke stof ze giftig zijn voor honden is nog niet bekend, maar druiven kunnen reeds een vergiftiging opleveren vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht.

Bij rozijnen gaat het veel sneller, namelijk vanaf drie gram per kilo lichaamsgewicht.

Pas dus op met krentenbollen, sultana’s andere koeken waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen

In ongekookte aardappelen zit een stof solanine, dewelke giftig is voor uw hond. Voor de schil en uitlopers moet je voor opletten.

Zowel een hond als mens kan een aardappelvergiftiging oplopen.

Eenmaal de aardappelen gekookt zijn kan je hond ze gerust eten. De solanine blijft dan achte in het water.

Noten

Over het algemeen zijn alle noten niet geschikt voor honden.

Vooral macadamia noten kunnen voor problemen zorgen. De gevolgen hiervan zijn zichtbaar op het zenuwstelsel en de spieren.

Maar ook walnoten kunnen giftige schimmels bevatten.

Pinda’s of pindakaas kan dodelijk zijn voor uw hond als uw hond een pinda-allergie heeft. Zelfs zonder pinda-allergie zijn pinda’s redelijk vet en een teveel kan voor diarree of overgeven.

Tomaten

Alle groenten uit de nachtschadefamilie (zoals tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.

De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen dus wel gegeten worden door een hond.

Xylitol

Xylitol is een zoetstof dat wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici.

Als uw hond ervan eet kan hij in coma raken en uiteindelijk overlijden.

Ook pindakaas met minder suiker bevat soms xylitol.

Uien en knoflook

Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van uw hond. Dit kan bloedarmoede veroorzaken, maar ook darm- en maagkrampen.

Overigen is knoflook minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflooksnoepjes voor honden, maar ik probeer die te vermijden.

Heel de familie van de ui heeft hetzelfde effect op honden. Denk hierbij dus ook aan prei, bieslook. Ook gekookt of in poedervorm blijft dit giftig.

Champignons

Champignons en padenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor je hond.

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekt is ongevaarlijk voor mensen, maar altijd dodelijk voor honden en katten.

In de meeste Europese landen komt de ziekt niet meer voor, maar in een land zoals Spanje kan je hond de ziekte echter nog oplopen.

Zout

Soms word ten onrechte zout gegeven om een hond te laten braken als hij bvb iets gevaarlijk heeft gegeten. Maar dit kan echter een zoutvergifting veroorzaken.

Hierdoor kan je hond gaan overgeven, veel drinken en last van diarree krijgen. Zelf epileptische aanvallen, waaraan uw hond kan overlijden, zijn mogelijk.

Pitten

De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc. bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig.

Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten.

Melkproducten

Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas kan dus geen kwaad.

Medicijnen

Let op dat je hond geen medicijnen te pakken kan krijgen uit openstaande kastjes of een handtas die open staat. Geef ook geen pijnstillers of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Een enkele paracetamol kan al dodelijk zijn voor een kleine hond. Een hond zal gaan braken, wordt suf, krijgt diarree en kan leverproblemen krijgen. Alleen als je er op tijd bij bent, is er kans op herstel.

Het is misschien logisch dat zowel honden als mensen niet zomaar een overdosis medicijnen moet nemen en zeker als het pillen zijn die niet bedoelt zijn voor de pillenslikker

Geef je hond gezonde tussendoortjes

Geef je hond gezonde tussendoortjes

Nu het belang van belonen bij de opvoeding van honden aangetoond werd, is het belangrijk even na te denken over de soort van beloning. Gezond snoepen is ook voor je hond belangrijk!

Geen suiker

Vroeger gaf iedereen z’n hond een klontje suiker als snoepje, maar die tijd is gelukkig voorbij. Suiker is schadelijk voor het gebit en hun algemene welzijn. Steeds meer honden kampen met overgewicht. Dit zorgt voor suikerziekte, reuma, kortademigheid of nierproblemen. Redenen genoeg dus om je hond een gezonde tussendoortjes te geven!

Sommige stoffen, zoals cola, chocolade en thee zijn zelfs giftig voor honden. Er zit theobromine in. Dat is een stof waarvan je hond in shock kan gaan en zelfs kan sterven. Ook suikervrij snoepgoed is niet goed voor een hond. Dit bevat vaak xylitol, een vervangmiddel voor suiker. Alhoewel deze stof onschadelijk is voor de mens, kan het dodelijk zijn voor je honden.

Goed voor de mens, soms slecht voor de hond

Voedingsmiddelen die gezond zijn voor de mens, kunnen je honden ziek maken:

 • Amandelen, pinda’s en walnoten: kunnen nierstenen veroorzaken. Bovendien kunnen walnoten een ziektemakkende schimmel bevatten.
 • Rozijnen en druiven: verhogen de kans op nierproblemen.
 • Avocado, aardappelen, kersen, perziken, groene tomaten, klokhuis van appelen en peren: kunnen een vergiftiging veroorzaken.
 • Pompoen: werkt laxerend.
 • Rauw varkenvlees: kan een virus bevatten dat niet schadelijk is voor mensen, maar dodelijk voor je hond.
 • Uien, bieslook, look en prei: breken rode bloedcellen af, met bloedarmoede als gevolg. Een beetje look kan: dit zuivert en ontwormt en is goed tegen vlooien. Maar zoals in alles: overdrijf niet.
 • Lever: kan een vitamine A-vergiftiging veroorzaken, met verstoorde botgroei als gevolg.
 • Gekruid voedsel: verstoort bij honden de spijsvertering:
 • Beenderen van gevogelte of konijn: de splinters ervan veroorzaken maagletsels.
 • Koffie: kan net als chocolade het hartrimte verstoren en een hartaanval teweegbrengen.

Wat mag wel?

Een hondenkoekje nu en dan is ongevaarlijk. Een stukje appel of rauwe wortel kan ook geen kwaad. Weet wel dat het niet om de hoeveelheid gaat, maar om het krijgen van iets. Je hond is even tevreden met een klein stukje koek als met een hele koek. Je kan best hondenkoekjes geven, omdat die minder schadelijke stoffen bevatten. Bovendien zijn ze beter voor hun gebid.

 

uit ‘Familie’ december 2007

Haarverzorging van een Pomeriaan

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van een pomeriaan is vachtverzorging. De pomeriaan heeft een dikke onder- en bovenvacht bestaande uit lange zachte haren.

Het is belangrijk minstens één maal per dag je pomeriaan te borstelen zodat de vacht er mooi blijft uitzien. Wanneer je pup hier aan gewent is zal hij niet liever hebben. Want welk hondje houd er niet van een massage beurt van zijn baasje. De band tussen baasje en hond gaat er dus alleen maar op vooruit.

Hoe een pomeriaan trimmen?

Een pomeriaan trimmen laat je best doen in een honden trimsalon. Het trimmen van een hond is niet hetzelfde als je hond knippen. Bij het trimmen verwijder je de dode haren die nog in de vacht zitten. Dit gebeurt door zachtjes aan de vacht te trekken en de haren te plukken. Wil je het zelf doen? Zoek dan genoeg informatie op youtube of internet. Alvast hieronder een begin.

Wanneer een pomeriaan knippen?

Sommige mensen denken dat een pomeriaan geknipt of geschoren moet worden bij warm weer. Maar zijn dikke vacht werkt niet alleen goed tegen de koude maar die isoleert ook tegen de warmte. Bovendien zal zijn vacht nooit meer dezelfde zijn na een scheerbeurt.

Wel moet een pomeriaan getrimd te worden. Bij trimmen verwijder je de dode haren volledig en bij scheren blijft er een deel in de huid hangen.  Een pomeriaan dient dus getrimd te worden, maar hoe vaak? Als hij vaak geborsteld word moet dit eigenlijk ook niet. Het borstelen verwijderd, net zoals het trimmen, alle afgestorven haren. Wenst u hem toch te laten trimmen, vraag dan raad aan een gespecialiseerde hondenkapper.

Pomeriaan puppy

Hoe vaak een pomeriaan wassen?

Een pomeriaan wassen dient zelden te gebeuren. Hij zal meestal zijn vacht zelf proper houden. Als u hem toch wilt wassen, houd je dan aan maximum 2-3 keer per jaar. Gebruik enkel speciale hondenshampoo, geen andere zepen. Droog heb na het wassen volledig droog met een handdoek. Let op indien je je hond teveel wast, beschadig je zijn huid. Hij zal altijd maar meer en meer moeten gewassen worden. En hij kan dan ook huid ziektes krijgen. In principe moet een pomeriaan die geregeld zijn vachtverzorging krijgt niet gewassen worden. Als je vind dat je hond begint te stinken, kun je eventueel een honden parfum gebruiken.

Hoe een pomeriaan kammen?

Eerst zou je je pomeriaan moeten kammen met een kam voor een pomeriaan. Doe dit voorzichtig en volledig, vergeet de pootjes ook niet te kammen. Daarna doe je verder met een borstel zodat hij mooi zacht wordt en sneller zal gaan groeien.

Naast de vacht stimuleer je ook de huid en bloedsomloop van je hond. Het borstelen van je hond beschermt ook tegen allerlei kleine beestjes zoals parasieten

Scott en Lou van de Woefkesranch
pomeriaan honden herdershonden en veedrijvers
erkende fokker pomeriaan nederland belgie luxemburg
dwergkees volwassen te koop
hondjes pimeriaan te koop
hoe oud wordt een pomeriaan
hoe oud wordt een dwergkees
keeshondenpups
dwers keesje kopen
super mini pomeriaan pomeranian rasechte mini dwergkees
pomeriaan pups gent
nestgrootte pommeriaan
fokkers keesjes sliedrecht
prijs hond pomeriaan
dwergkees honden kennel
wat kost een dwerg keespup
pomeriaan pups
puppy pomeriaan in de ruif
verschil kleine keeshond en dwergkeeshond op foto
pomeriaan hondjes uit belgie
belgie fokkers mini hondjes
wit pomeriaan mini pups
fokker dwergkees
dwergkees youtube
pommeraan pup
klein pomeriaan prijs
pup pompraan kopen
pomeriaan mini grote
pomeranians pup nederland
sell pomeranian dog in belgie
fokker kleine keeshond
fokker Pomeranian
hoe duur is een dwergkeeshond
dwergkeesjes brugge kopen
pomuraain kopen
hoeveel kost een witte pomeranian
witte macro mini pomeriaan pups te koop
laagste prijs voor pomeriaan hondjes
belgische keeshondjes
keeshond dwergkees pomeriaan
boo hond fokker
chocolate pomeranian kopen
zwart pomeranian kopen
teacup pomeriaan kwekers
ponerandian hond prijs
zoek pomeriaantje