Een hond opvoeden, net zoals een kind opvoeden

Een hond opvoeden is net zoals een kind opvoeden. Ze moet je zien als hun leider of baas, waarbij ze zich goed thuis voelen. Het is belangrijk dat je hond en kind naar je luistert zonder dat hij zijn vertrouwen in je verliest en hij respect voor je blijft houden. Dit bekom je door op de juiste moment op de juiste manier te belonen en straffen.

Hond en kind opvoeden
Een hond opvoeden is net zoals een kind opvoeden

Hond opvoeden: belonen

Als je hond gewenst gedrag doet, kun je hem best belonen met iets wat uw hond graag heeft. Wat je hond graag heeft, hangt af van individu tot individu. Maar in het algemeen werkt een klein honden koekje goed. U mag hier wel niet in overdrijven omdat de hond anders misschien te vet wordt.

Als voorbeeld geef ik “het aanleren van zit op commando”: Bij het aanleren van iets nieuws, kunt u beginnen met een hondensnoepje te geven als hij het goed uitvoert. En één keer dat het beter lukt kunt u overschakelen naar het geven van een knuffel of andere sociale beloningen. U kunt na een tijdje ook de lat elke keer een beetje hoger leggen. Zo kunt u de hond pas gaan belonen als hij gaat zitten en een pootje geeft.

Hond opvoeden: straffen

Als uw hond iets uitspookt die u niet door de vingers kunt zien, dient u hem een aangepaste straf te geven. Een geschikte straf hangt af van individu tot individu.Een straf mag nooit het vertrouwen en respect van uw hond verstoren.

Als voorbeeld geef ik “een hond die in je meubelen bijt”“. Dan kan eens kort en luid brullen kan veel effect hebben. Daar te roepen zal de hond verschieten en kort afgeleid zijn. Dan is het de bedoeling dat je hem begeleid naar iets waarmee hij zich wel mag op uitleven, bvb een speeltje.