Vachtverzorging Pomeriaan: Hoe verzorg je hun vacht?

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van een pomeriaan is vachtverzorging. De pomeriaan heeft een dikke onder- en bovenvacht bestaande uit lange zachte haren.

Het is belangrijk minstens één maal per dag je pomeriaan te borstelen zodat de vacht er mooi blijft uitzien. Wanneer je pup hier aan gewent is zal hij niet liever hebben. Want welk hondje houd er niet van een massage beurt van zijn baasje. De band tussen baasje en hond gaat er dus alleen maar op vooruit.

Hoe een pomeriaan trimmen?

Een pomeriaan trimmen laat je best doen in een honden trimsalon. Het trimmen van een hond is niet hetzelfde als je hond knippen. Bij het trimmen verwijder je de dode haren die nog in de vacht zitten. Dit gebeurt door zachtjes aan de vacht te trekken en de haren te plukken. Wil je het zelf doen? Zoek dan genoeg informatie op youtube of internet. Alvast hieronder een begin.

Wanneer een pomeriaan knippen?

haarverzorging pomeriaan

Sommige mensen denken dat een pomeriaan geknipt of geschoren moet worden bij warm weer. Maar zijn dikke vacht werkt niet alleen goed tegen de koude maar die isoleert ook tegen de warmte. Bovendien zal zijn vacht nooit meer dezelfde zijn na een scheerbeurt.

Wel moet een pomeriaan getrimd te worden. Bij trimmen verwijder je de dode haren volledig en bij scheren blijft er een deel in de huid hangen.  Een pomeriaan dient dus getrimd te worden, maar hoe vaak? Als hij vaak geborsteld word moet dit eigenlijk ook niet. Het borstelen verwijderd, net zoals het trimmen, alle afgestorven haren. Wenst u hem toch te laten trimmen, vraag dan raad aan een gespecialiseerde hondenkapper.

Hoe vaak een pomeriaan wassen?

pomeriaan kammen
Scott en Lou van de Woefkesranch

Een pomeriaan wassen dient zelden te gebeuren. Hij zal meestal zijn vacht zelf proper houden. Als u hem toch wilt wassen, houd je dan aan maximum 2-3 keer per jaar. Gebruik enkel speciale hondenshampoo, geen andere zepen. Droog na het wassen volledig droog met een handdoek. Let op indien je je hond teveel wast, beschadig je zijn huid. Hij zal altijd maar meer en meer moeten gewassen worden. En hij kan dan ook huid ziektes krijgen. In principe moet een pomeriaan die geregeld zijn vachtverzorging krijgt niet gewassen worden. Als je vind dat je hond begint te stinken, kun je eventueel een honden parfum gebruiken.

Hoe een pomeriaan kammen?

Eerst zou je je pomeriaan moeten kammen met een kam voor een pomeriaan. Doe dit voorzichtig en volledig, vergeet de pootjes ook niet te kammen. Daarna doe je verder met een borstel zodat hij mooi zacht wordt en sneller zal gaan groeien.

Naast de vacht stimuleer je ook de huid en bloedsomloop van je hond. Het borstelen van je hond beschermt ook tegen allerlei kleine beestjes zoals parasieten

Haaruitval

Het zou kunnen zijn dat je pomeriaan haar verliest. Dit gebeurt zeker tijdens dat je pup in zijn pubertijd zit en zijn groeischuit krijgt. Tussen de leeftijd van 3 maand en 6 maand zal een pomeriaan minder haar volume hebben.

Als je pomeriaan zijn haar uitvalt borstel uw hond dan meer dan normaal. Blijft uw hond abnormaal veel haar verliezen is het raadzaam om eens op controle bij de dierenarts te gaan.