Pomsky pups te koop, Belgisch pomsky fokker

Ben jij ook zo verliefd op een Husky, maar vind je ze toch wat te groot? Wel hun grootte is vaak niet het probleem, maar voor velen wel de ruimte die ze nodig hebben. En toen kwam de Pomsky! De Pomsky (ook wel Mini Husky genoemd) is een kruising van een Siberische Husky en een Pomeriaan om zo naar een Husky te gaan met een kleiner gestalte. Deze info is kort door de bocht, dus hieronder wat meer uitleg

Wanneer je op zoek gaat naar een Mini Husky, let dan wel op dat je zeker ook weet van waar jouw puppy afkomstig is en dat je de ouders kan zien. Enkel zo kan je nagaan of jouw puppy wel degelijk een Pomsky is of niet. Wij bij Woefkesranch werken met een populatie van tien volwassen teefjes en twee reutjes. Om zo te garanderen dat al onze pups bij ons, in onze Belgische, erkende fokkerij, geboren worden, maar ook om te focussen op gezondheid en om inteelt te kunnen vermijden.

Bezoek je een puppy in onze Ranch? Dan wordt er jou niet gevraagd om de moeder te zien, dan wordt de moeder jou gewoon getoond. Want ben jij op zoek naar een Pomsky puppy, dan willen wij jou en je familie enkel verder helpen wanneer er wederzijds vertrouwen is.

Plan je graag een bezoekje in, al is het vrijblijvend, neem even met ons contact op en we zien je graag binnenkort verschijnen om jullie voor te stellen aan onze Ranch en haar inwoners. Ook op onze website kan je steeds onze beschikbare Pomsky pups bezichtigen. Voor wachtlijsten kan je ons best even bellen.

Oorsprong van de Pomsky

Een Pomsky wordt, zoals eerder vermeld, ook wel eens een Mini Husky genoemd. Ondanks dat het een kruising is van een Pomeriaan en een Husky, blijft de focus op het ras ‘Siberische Husky’. Zijn magische kleuren, tekeningen en soms zelfs diepblauwe ogen doen veel mensen wegdromen, maar tegelijkertijd heeft een echte Siberische Husky toch wat ruimte nodig.

Enkel via intra-uteriene inseminatie kan een Pomeriaan (reu) een Siberische Husky (teef) bevruchten. Wanneer dit gebeurt hebben we een eerste generatie Pomsky, ofwel ‘F1’. Vaak is er nog niet veel nauwkeurigheid op grootte, uiterlijk en kleur. En net daarom wordt er opzoek gegaan naar een verdere generatie. Die verkrijg je door ofwel een F1 met een andere F1 te kruisen, ofwel een ‘backcross’ te doen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een F1 teefje en een F1 reutje, waarvan de eigenschappen als ‘geschikt’ worden gezien.

Eigenschappen van de Mini Husky

Hoewel beide voorouders (Husky & Pomeriaan) behoren tot dezelfde sectie (Sectie 5: Keeshonden en Oertypen) zijn er wel wat verschillen tussen beide honden. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua karakter.

Dat maakt dat niet iedere Pomsky zal voldoen aan de eigenschappen die we willen, aangezien je honden met verschillende karakters gaat kruisen. Ook omwille hiervan kiezen wij bij Woefkesranch ervoor om enkel nog met Pomsky’s van verdere generatie te fokken.

Een Pomsky dient een trouwe hond te zijn, maar toch ook sociaal. Dat wil zeggen dat contact met zowel ouderen als kinderen goed moet zijn en dominantie naar andere honden/dieren beperkt. Waar de Husky bekend staat voor zijn ‘Houdini-gedrag’, zien we al veel minder de drang om uit te breken bij de Pomsky. En waar Pomeriaantjes gekend staan om hun blafgedrag, merken we dat de Mini Husky eerder ‘babbelt’ i.p.v. blaft. Dat levert tot nog toe enkel tevreden eigenaars op!

Het uiterlijke van een Pomsky

We willen niet te veel in herhaling vallen, maar toch ook duidelijk zijn: Pomsky’s zijn een kruising en dat maakt dat, zeker de eerste generaties, nog grote verschillen zullen vertonen. Daarom gaan we hier vooral hebben over de uiterlijke kenmerken van onze Mini Husky’s

Wij fokken gericht op grootte en tekening. De bedoeling is om de kleur van de Husky na te bootsen en tegelijkertijd toch zo klein mogelijk te gaan. Door combinaties tussen moeder en vader te leggen, wordt het eindresultaat beter bereikt.

Een Pomsky moet echt wel als een Mini Husky zijn, weliswaar met gezondheid in ons achterhoofd. Daarom richten wij ons op honden tussen 12 en 15 KG en een schofthoogte van +- 40 cm. Daar kan van afgeweken worden, omwille van voorafgaand uitgelegde redenen (het is een kruising)

Gezondheid van de Pomsky

Frequentiebezoek bij de dierenarts: Slechts 1X/jaar (jaarlijkse vaccinatie)

We kunnen sommige mensen het zo al horen zeggen, zonder dat ze het uitspreken: Zo’n klein hondje (Pomeriaan) dat zo’n grote hond (Husky) moet ‘dekken’, dat kan toch niet gezondheid zijn. Wel niets is minder waar. Andersom kan je uiteraard niet fokken, de papa is best wel kleiner als de mama. Maar doordat we een kruising ‘maken’, maken we gebruik van een dubbele database aan genen. Namelijk die van de Siberische Husky en de Pomeriaan.

Ons genetisch materiaal verdubbelt dus. Dat is belangrijk om inteelt weg te werken, want het risico van inteelt is net dat dat genetische verschil tussen mama en papa te klein wordt en je kans krijgt op genetische afwijkingen.

We nemen dus alle gevoeligheden van de Husky en die van de Pomeriaan mee naar onze pups. Alleen, mag je de kans hierop drastisch verlagen. Je krijgt dus zogezegd een grotere lijst met mogelijke afwijkingen, maar de kans op die afwijkingen daalt enorm. Daarom zeggen wij dat een Pomsky gezonder is als een rashond.

Als fokker dien je uiteraard wel je voorzorgen te nemen en enkel verder te gaan met gezonde ouders. Zo wordt er bij een Siberische Husky gekeken naar de heupen (HD) en ogen (cataract, groene staar) en bij een Pomeriaan wordt er vooral de focus gelegd op knieën (Patella Luxatie). Wanneer men een Pomsky fokt met twee Pomsky ouders, dan houden wij dus rekening met HD, PL, cataract en groene staar.

Hoeveel kost een Pomsky puppy?

De kostprijs voor een Pomsky puppy verschilt van fokker tot fokker. Zelden wordt er een verschil gemaakt in prijs tussen een reutje en een teefje. Een normale prijs voor een Mini Husky bedraagt tussen € 1500 en € 3000.

Hoe harder een Pomsky gelijkt qua tekening op een Husky en qua beharing (volume) op een Pomeriaan, hoe duurder zijn prijs zal zijn. De grootte proberen wij niet te ver af te wijken van de vooropgestelde 12 à 15 KG om zeker niet te klein te gaan en gezondheid te kunnen blijven garanderen.

De prijs van een Pomsky wordt bepaald door enkele verschillende factoren bij ons. Maar mag niet door gezondheid bepaald worden. Of een hond nu één euro of 10.000 euro kost, gezondheid moet ten allen tijden gegarandeerd worden.  

Leeftijd is de grootste factor waarom een bepaalde fokker zijn prijs zou dalen. Als een fokker een bezoeker krijgt, zou ieder van zijn hondjes evenveel kans moeten krijgen om ‘gekozen’ te worden. En prijs is nu éénmaal een doorslaggevende factor bij velen.

Daarnaast vind je vaak honden terug aan belachelijk lage prijzen, tot wel een verschil van 50%. Vaak gaat het niet alleen om oudere ‘pups’, meestal vinden ze hun oorsprong ook terug in Oost-Europa en kan je dus geen moederdier bezoeken.

En als laatste, schoonheid. Ook wij surfen het internet rond, en zien wat ‘concurrentie’ soms aanbiedt als een ‘Pomsky’ of een ‘Mini Husky’. Verre van wat wij beogen met ons fokprogramma. Dat maakt het voor ons soms frustrerend om de vraag te krijgen waarom wij ‘duurder’ zijn dan sommige andere “fokkers” (lees: verkopers/handelaars) …  

Het vinden van een goede Pomsky kennel, in België

Pomsky’s en Mini Husky’s vind je niet zomaar overal. Nochtans zijn ze zeer gegeerd. Dat maakt dat velen gebruik zullen maken van lokkertjes tot zelfs over zullen gaan tot het verkopen van een echte Husky, om dan te zeggen dat het een Mini Husky is…

  1. Heb vertrouwen: Wanneer je met een fokker praat, denk er dan ook al eens aan of je nog steeds contact met die persoon zou willen aanhouden wanneer dat nodig is. Wie ga jij contacteren wanneer er een probleem opduikt. Zou je de persoon in kwestie niet contacteren maar jouw hond meteen onder de hoede van een dierenarts plaatsen? Dan lijkt het ons dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt.
  2. Bezoek de moederdieren: Geen moederdieren te zien? Dan komt jouw hond van een andere fokker. Je bent niet bij een fokker maar bij een handelaar. Je weet dus niet vanwaar jouw hond afkomstig is en zal steeds met vragen blijven zitten.
  3. Stel jouw vragen: Heb geen bang om een vraag te veel te stellen, of om een ‘domme’ vraag te stellen. Een gepassioneerde fokker verteld graag over zijn beroep. Als hij jouw vragen op voorhand niet beantwoord, dan gaat hij dat achteraf zeker niet meer doen
  4. Let op de honden: Zie je iets abnormaals, iets dat je doet twijfelen? Twijfels = problemen. Een gezonde puppy heeft een blinkende vacht en is speels. Hoewel dat speelse soms eerst wat vertrouwen nodig heeft.
  5. Neem geen puppy om een puppy te nemen: Wordt verliefd op een puppy, zet je even aan de kant en leer een puppy kennen. Wanneer je een klik hebt, dan pas kies je een puppy. Neem geen puppy omdat je al vakantie hebt genomen. Zet je eventueel gewoon even op een wachtlijst.
  6. Let op de omgeving: Een propere huisvesting van de honden is nefast. Vraag gerust ook waar de ouderdieren verblijven wanneer ze geen pups hebben.

De minimale leeftijd om een hond aan te schaffen bedraagt acht weken voor Belgische pups. Wanneer je een hond uit het buitenland wil halen, moet deze minimaal vijftien weken oud zijn en in het bezit zijn van een Rabiësvaccinatie. Voor de socialisatie en training van een Pomsky doe je er dus best aan een puppy aan te kopen rond de minimumleeftijd en met een Belgische herkomst.

Het is een nobele daad om een Pomsky te willen adopteren uit een asiel, maar let er wel op dat dit vaak hondjes zijn met een handleiding. Hierbij geven wij de raad om dit pas te overwegen wanneer je veel ervaring hebt of wanneer je al een andere hond hebt.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Pomsky.

Pomsky- SKY

Bonjour Marleen,

Je vous envoie quelques photos de la petite Sky.

Elle adore jouer et faire des siestes, et aime parfois dormir avec son plus jeune propriétaire.😁😁

C’est une gourmande qui adore manger…

Nous sommes super contents d’elle, c’est un amour de fille….

Nous sommes fiers de notre princesse

Enviado do meu Galaxy

 

Pomsky – Cheyenne

Cheyenne découvre la neige et elle adoooooore ❤️

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Pomsky – TOKYO

Meilleurs vœux de luc Ferson et TOKYO


Dribbel x Pascha,
° 6/4/2023

Pomsky – Balou

Hierbij enkele foto’s van onze Balou, kerngezond, een prachtbeest, lief, sociaal, speels, verstandig.  We zouden hem niet meer kunnen missen.

17,7kg , 52cm hoog

Dag Marleen,

Om af te sluiten nog 2 foto’s.  Je mag er ook één op de website plaatsen hoor.

Ik schrijf eerstdaags nog een review.  We zijn supertevreden en krijgen ongelofelijk goeie reacties op onze Prins.😎

Puck x Tony

°8/10/2022

Afbeelding verwijderd door afzender.

pomsky – Chablis

Bonjour, 

 

Voici quelques photos du petit Chablis qui se porte très bien ❤️😊

Il fête ses un an aujourd’hui!

Envoyé de mon iPhone

Pomsky – Stella

Bonjour,

 

Voici des nouvelles de notre Stella qui se porte à merveilles.

 

Steve Van Acker

 

Envoyé à partir de Outlook pour Android

Pomsky -Bailey

Hallo, we hebben haar de naam Bailey gegeven! Al super flink en fijn kunnen spelen met ons hondje! Bedankt voor dit geweldige hondje!🤩

L

Pomsky – Blue

Bonsoir voici quelque photos de notre blue qui a bien grandit 🥰

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Pomsky – Blacky – Nieuwkerke, België

Ik ben aan het helpen met baasje

Blacky is geboren op 26/09/2022.

Polly x Tony

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Pomsky

Lees meer over de op onze blog.