De Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël is een compact gebouwde sporthond die iets langer dan lang is. Ze staan bekend om hun flaporen, een stevig lichaam en een zachte, zijdeachtige vacht met veren op de oren, benen en romp. Engelse Cockers zijn een intelligent hondenras, bekend om hun trainbaarheid en het verlangen om hun eigenaren te behagen. Ze reageren goed op trainingsmethoden met positieve versterking, waaronder traktaties, lof en speeltijd, en het is belangrijk om vroeg met de training te beginnen om goed gedrag te bevorderen dat de hond zijn hele leven bijblijft.

Dit ras is een toegewijde metgezel die even tevreden is met hard werken als met het gezinsleven.

Uiterlijk van een Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker heeft een zachte en zijdeachtige vacht met veren op de oren, benen en romp. Het zijn kleine tot middelgrote honden die tussen 35 en 43 cm groot zijn en 11 en 16 kilo wegen voor reuen en 10 en 15 kilo voor teven. Het ras heeft een lang en smal hoofd met laag aangezette oren en donkere, smeltende ogen die een alerte en zachte uitdrukking uitstralen. Over het geheel genomen zijn de contouren van het hoofd zacht, zonder abrupte hoeken.

Verzorging

Engelse Cockers hebben een lange, zijdeachtige vacht die regelmatig verzorgd moet worden om hem gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. Hier volgen enkele tips voor het verzorgen van een Cocker:

 • Borstel de vacht van uw Engelse Cocker Spaniël ten minste eenmaal per week om klitten en vervilting te voorkomen. Gebruik een slickerborstel om klitten en knopen voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat u ook de gevederde oren en poten van uw hond borstelt.
 • Was uw Engelse Cocker elke 4-6 maanden om hun vacht schoon en glanzend te houden. Gebruik een hondenspecifieke shampoo en conditioner om huidirritatie te voorkomen.
 • Trim de nagels van uw hond regelmatig om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken. Het kan ook nodig zijn om het haar rond de voetzolen te trimmen om matten en klitten te voorkomen.
 • Oren schoonmaken: Engelse Cocker Spaniëls hebben lange, flaporen die vuil en vocht kunnen vasthouden, wat leidt tot oorontstekingen. Maak de oren van uw hond wekelijks schoon met een watje en een reinigingsoplossing.
 • Professionele verzorging: Overweeg om uw Engelse Cocker om de paar maanden naar een professionele trimsalon te brengen om hun vacht getrimd en netjes te houden.

Door deze verzorgingstips te volgen, kunt u de vacht van uw Engelse Cocker Spaniël gezond en glanzend houden en huid- en oorproblemen voorkomen.

Karakter

Engelse Cocker Spaniëls staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Het zijn intelligente, trouwe en speelse honden die geweldige huisdieren zijn. Hier zijn enkele specifieke kenmerken van de Engelse Cocker Spaniël:

 • Engelse Cocker Spaniëls zijn sociale dieren die graag bij mensen en andere honden zijn. Ze gedijen op aandacht en genegenheid en zijn het gelukkigst als ze deel uitmaken van het gezin.
 • Deze honden zijn intelligent en reageren goed op positieve versterking trainingsmethoden. Ze leren snel en staan te popelen om hun baasjes een plezier te doen.
 • Engelse Cocker Spaniëls zijn een actief ras dat dagelijks beweging nodig heeft om ze lichamelijk en geestelijk gestimuleerd te houden. Ze houden van wandelen, apporteren en andere buitenactiviteiten.
 • Engelse Cocker Spaniëls zijn alerte honden die goede waakhonden zijn. Ze blaffen om hun baas te waarschuwen voor potentieel gevaar of vreemden.
 • Deze honden staan bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke aard. Ze kruipen graag tegen hun baasjes aan en geven en ontvangen graag genegenheid.

Engelse Cocker Spaniëls staan bekend om hun zachtaardige en aanhankelijke houding, waardoor ze geweldige familie huisdieren zijn en goed met kinderen en vreemden kunnen omgaan. Het zijn liefdevolle, gelukkige, vriendelijke en intelligente dieren die graag bij hun baasjes en gezinnen zijn. Echter, zoals met elke hond, is het belangrijk om toezicht te houden op interacties tussen kinderen en honden om ervoor te zorgen dat beide veilig en comfortabel zijn.

Engelse Cocker Spaniëls kunnen goed opschieten met andere huisdieren, waaronder katten, zolang ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden en op een gecontroleerde en positieve manier aan de andere huisdieren worden voorgesteld. Engelse Cocker Spaniëls zijn over het algemeen zachtaardige en vriendelijke honden, en ze kunnen goede metgezellen zijn voor andere dieren in het huishouden.

Beweging en training

Volgens verschillende bronnen hebben Engelse Cocker Spaniëls gematigde beweging van minstens 30 minuten tot een uur per dag nodig om fit en gezond te blijven. Deze beweging kan bestaan uit een dagelijkse wandeling, doelgerichte activiteit en vrij spel, en mentale stimulatie. Activiteiten zoals het spelen van apporteerspelletjes en rennen in open gebieden worden ook aanbevolen.

Engelse Cocker Spaniëls zijn intelligent en staan te popelen om te behagen, waardoor ze over het algemeen gemakkelijk te trainen zijn. Zoals alle honden vereisen ze echter consequente training en positieve versterkingstechnieken om ervoor te zorgen dat ze effectief leren.

Hier volgen enkele tips voor het trainen van een Engelse Cocker Spaniël:

 • Begin vroeg met de training: Begin zo vroeg mogelijk met de training van uw Engelse Cocker Spaniël, idealiter tijdens hun eerste levensmaanden.
 • Gebruik positieve versterking: Positieve versterkingstechnieken, zoals traktaties, lof en beloningen, zijn effectief voor het trainen van Engelse Cocker Spaniëls. Harde of bestraffende trainingsmethoden kunnen averechts werken en het vertrouwen van de hond schaden.
 • Wees consequent: Consistentie is de sleutel bij het trainen van Engelse Cocker Spaniëls. Gebruik dezelfde commando’s en technieken elke keer dat u traint, en zorg ervoor dat iedereen in het huishouden op dezelfde golflengte zit.
 • Socialiseer uw hond: Socialisatie is belangrijk voor alle honden, maar vooral voor Engelse Cocker Spaniëls, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor verlegenheid of nervositeit. Laat uw hond kennismaken met verschillende mensen, huisdieren en omgevingen om hem te helpen zich op zijn gemak te voelen in verschillende situaties.
 • Houd trainingssessies kort: Engelse Cocker Spaniëls hebben een korte aandachtsspanne, dus houd trainingssessies kort en frequent om hen te helpen betrokken te blijven.

Leuke weetjes

Engelse Cocker Spaniëls zijn een speels en actief hondenras met veel leuke weetjes. Hier zijn er enkele:

 • Engelse Cocker Spaniëls zijn uitstekende zwemmers en spelen graag in het water. Ze hebben een natuurlijk instinct voor het apporteren van voorwerpen, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor wateractiviteiten.
 • Ondanks hun vriendelijke en speelse aard zijn Engelse Cocker Spaniëls geweldige waakhonden.
 • De Engelse Cocker Spaniël komt in veel verschillende kleuren voor, waaronder zwart, goudkleurig, bruin en rood. Het ras kan ook een combinatie van deze kleuren hebben.
 • Engelse Cocker Spaniëls staan bekend om hun lange, flaporen die tot de punt van hun neus kunnen reiken als ze naar voren worden getrokken. Ze hebben expressieve ogen en een lange, vierkante snuit.
 • Er zijn twee soorten Engelse Cocker Spaniëls: die uit werklijnen en die uit showlijnen. De werklijnen zijn over het algemeen energieker en zijn goede partners voor de jacht, behendigheid, flyball of gehoorzaamheid, terwijl de showlijnen over het algemeen rustiger zijn.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Engelse Cocker.