Dwergteckel – Een loyale viervoeter

Wil je je gezin vergroten met een viervoeter? Dan is de dwergteckel misschien wel iets voor jou! Met deze intelligente en trouwe honden zul je je niet snel vervelen. Lees zeker verder en kom meer te weten over dit ras!

Teckels zijn een ras met een lang lichaam, korte poten en lange oren. Ze werden oorspronkelijk in Duitsland gefokt om op dassen te jagen, maar worden nu meer gehouden als huisdieren.

Dwergteckels zijn over het algemeen schone honden met weinig tot geen lichaamsgeur, en ze verharen matig. Ze hebben drie vachttypes, elk met verschillende verzorgingsbehoeften. Teckels met een gladde vacht zijn enigszins “afwasbaar”, terwijl langharige en ruwharige teckels meer verzorging nodig hebben.

Teckels hebben goed ontwikkelde zintuigen en staan bekend om hun moed en intelligentie. Ze zijn flexibel en gemakkelijk te trainen, en ze willen hun baasjes graag behagen. Dwergteckels staan ook bekend om hun beschermende aard en kunnen matig openstaan voor vreemden.

Uiterlijk van een dwergteckel

Teckels zijn een klein hondenras met een opvallend uiterlijk. Ze hebben een lang lichaam en korte poten, wat hen een uniek en schattig uiterlijk geeft. Ze wegen meestal tussen de 4,5 en 7 kilo en zijn tussen de 30 en 35 cm hoog op de schouder. Teckels zijn er in drie verschillende vachtsoorten: glad, ruwharig en langharig.

Gladharige teckels hebben kort, glanzend haar dat dicht tegen het lichaam ligt. Ruwharige teckels hebben een ruwe, pezige en dichte vacht die meer verzorging vereist. Langharige teckels hebben een zijdeachtige en langere vacht die meer verzorging en onderhoud vereist.

Dwergteckels hebben lange oren die naar beneden hangen, en ze hebben donkere, ovaalvormige ogen. Ze komen in verschillende kleuren voor, waaronder zwart, chocolade, crème, rood en tan.

Over het geheel genomen hebben dwergteckels een schattig en karakteristiek uiterlijk dat hen tot een geliefd ras maakt.

Verzorging

Teckels hebben drie vachttypes: glad, ruwharig en langharig. Elk vachttype vereist andere verzorgingsbehoeften. Hier volgen enkele algemene tips voor de verzorging van een dwergteckel:

 1. Borstelen
 • Dwergteckels met een gladde vacht hebben niet veel verzorging nodig, maar ze moeten tijdens de ruiperiode geborsteld worden om losse haren te verwijderen en de natuurlijke oliën te verspreiden.
 • Ruwharige teckels vereisen meer verzorging, en hun vacht moet worden geborsteld om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.
 • Langharige teckels moeten dagelijks worden geborsteld om klitten te voorkomen.

2. Wassen

 • Dwergteckels hoeven niet vaak in bad, maar ze moeten om de paar maanden of wanneer ze vuil worden of gaan stinken in bad.
 • Gebruik een milde hondenshampoo en conditioner om te voorkomen dat hun huid en vacht uitdrogen.

3. Nagels knippen

 • De nagels van teckels groeien snel, en ze moeten om de paar weken worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken.
 • Gebruik een scherpe nagelknipper om te voorkomen dat de nagels worden gekneusd.

4. Schoonmaken van het oor

 • De lange oren van teckels kunnen vuil en vocht vasthouden, wat kan leiden tot infecties.
 • Maak hun oren eens per week schoon met een vochtige doek of een watje en een zachte reinigingsoplossing.

Door deze verzorgingstips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw teckel er op zijn best uitziet en zich goed voelt.

Karakter

Dwergteckels staan bekend om hun unieke persoonlijkheden en eigenschappen. Hier zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken van teckels:

 1. Loyaal: Dwergteckels zijn trouwe en aanhankelijke honden. Ze vormen een sterke band met hun baasjes en staan bekend om hun toewijding.
 2. Moedig: Ze werden oorspronkelijk gefokt om op dassen te jagen, en ze staan bekend om hun moed en vasthoudendheid. Ze mogen dan klein zijn, maar ze hebben een grote persoonlijkheid en zijn niet bang om voor zichzelf op te komen.
 3. Intelligent: Teckels zijn slimme honden en zijn gemakkelijk te trainen. Ze leren snel en doen hun baasjes graag een plezier.
 4. Beschermend: Dwergteckels kunnen beschermend zijn voor hun eigenaren en hun territorium. Ze kunnen blaffen om hun baasje te waarschuwen voor mogelijke bedreigingen.
 5. Speels: Ze hebben een speelse en energieke persoonlijkheid. Ze genieten van spelletjes en wandelingen.
 6. Onafhankelijk: Ze kunnen onafhankelijke honden zijn en een koppig karakter hebben. Ze volgen misschien niet altijd bevelen op, maar het zijn nog steeds liefdevolle en trouwe metgezellen.

In het algemeen staan teckels bekend om hun unieke persoonlijkheid en zijn het geweldige huisdieren.

Volgens meerdere bronnen kunnen dwergteckels goed overweg met kinderen als ze goed getraind en gesocialiseerd zijn, en als kinderen geleerd wordt zich verstandig te gedragen en de hond niet te plagen of te provoceren. Ze hebben een inherent vriendelijk en loyaal temperament, en sommige mensen zeggen zelfs dat ze een geheimzinnige band met kinderen hebben.

Het is belangrijk op te merken dat elke hond anders is, en de compatibiliteit met kinderen kan afhangen van de persoonlijkheid van de individuele hond en de manier waarop hij is opgevoed. Als de teckels als pup worden opgevoed, is de kans groter dat ze zich met kinderen en baby’s kunnen vermaken. Het is echter ook belangrijk om toezicht te houden op interacties tussen kinderen en honden om de veiligheid van beide partijen te waarborgen.

Dwergteckels kunnen goed opschieten met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd en getraind zijn. Maar zoals bij elk ras is er altijd een risico op agressie of onverenigbaarheid, en het is belangrijk om toezicht te houden op de interactie tussen honden en andere huisdieren om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen.

Beweging en training

Teckels hebben regelmatig beweging nodig om gezond en mentaal gestimuleerd te blijven.

Volgens verschillende bronnen hebben teckels minstens 30-60 minuten beweging per dag nodig, afhankelijk van hun grootte en leeftijd. Deze beweging moet bestaan uit wandelingen en speeltijd om verveling te voorkomen, wat kan leiden tot gedragsproblemen. De aanbevolen manieren om een dwergteckel te laten bewegen zijn dagelijkse wandelingen en doelgerichte en intensieve activiteiten. Puppy’s jonger dan acht maanden mogen niet deelnemen aan activiteiten zoals springen, rennen op harde oppervlakken of traplopen, omdat dit hun zich nog ontwikkelende gewrichten en botten kan beschadigen.

Het trainen van een teckel kan uitdagend maar lonend zijn. Hier zijn enkele tips voor het trainen van uw hond:

 1. Begin vroeg: Begin zo vroeg mogelijk met de training van uw dwergteckel, idealiter wanneer ze nog puppy zijn. Dit zal hen helpen goede gewoonten aan te leren en te voorkomen dat zich slechte gewoonten vormen.
 2. Wees consequent: Consistentie is de sleutel bij het trainen van uw teckel. Gebruik telkens dezelfde commando’s en beloningen en zorg ervoor dat iedereen in het huishouden op dezelfde lijn zit.
 3. Gebruik positieve versterking: Ze reageren goed op positieve versterking, zoals traktaties en lof. Gebruik deze beloningen om goed gedrag aan te moedigen, en vermijd straf of negatieve versterking, omdat dit contraproductief kan werken.
 4. Houd de trainingssessies kort: Dwergteckels hebben een korte aandachtsspanne, dus het is belangrijk om de trainingssessies kort en frequent te houden. Streef naar 10 tot 15 minuten per sessie, en doe meerdere sessies per dag.
 5. Socialiseer uw teckel: Socialisatie is belangrijk voor teckels, omdat het angst en agressie kan helpen voorkomen. Stel uw hond bloot aan verschillende mensen, dieren en omgevingen, en beloon hem voor positieve interacties.
 6. Train voor specifiek gedrag: Train uw dwergteckel voor specifiek gedrag, zoals zindelijkheidstraining, wandelen aan de lijn en basiscommando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom”. Zodra ze deze gedragingen onder de knie hebben, kunt u overgaan tot meer geavanceerde training.
 7. Zoek zo nodig professionele hulp: Als u problemen heeft met het trainen van uw teckel, overweeg dan de hulp in te roepen van een professionele hondentrainer. Zij kunnen u begeleiden en ondersteunen om u en uw hond te helpen slagen.

Onthoud dat het trainen van een teckel tijd en geduld vergt, maar met consequentie en positieve bekrachtiging kunt u uw hond leren een goed opgevoede en gehoorzame metgezel te zijn.

Leuke weetjes

 • Teckels werden oorspronkelijk gefokt om op dassen te jagen, waaraan ze hun naam te danken hebben. “Dachs” betekent das in het Duits, en “hund” betekent hond.
 • Ze hebben een “reservetank” van urine, wat betekent dat ze zelfs nadat ze zich buiten hebben geleegd, nog wat over hebben.
 • Ze graven graag, en ze proberen vaak onder dekens of kussens te kruipen om hun eigen gezellige holen te creëren.
 • Dwergteckels zijn berucht omdat ze koppig zijn, wat training tot een uitdaging kan maken. Met geduld en consistentie kunnen ze echter vrijwel alles leren.
 • Ze zijn er in verschillende vachttypes en kleuren, van glad en zijdeachtig tot pezig en ruig. Hoe hun vacht er ook uitziet, ze zijn allemaal even schattig.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Teckel.