Dobermann, informatie over het ras

dobermann puppy

Wij verkopen geen Dobermanns meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Dobermann lijkt, is een Labrador retriever.

dobermann hond
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beschrijving van de Dobermann

Een Dobermann heeft de kleur en de kracht van een Rottweiler gecombineerd met de snelheid en de vastberadenheid van pinschers en terriërs. De moderne Dobermann wordt ook gefokt op kalmte en trouw. Een Dobermann is gespierd, sterk en evenwichtig van lichaamsbouw. Behalve zwart and tan, zijn ze er ook bruine met tan en blauwe met tan. Dobermanns zijn als waak- en verdedigingshond geliefd. Ook als gezelschapshond zijn ze zeer geschikt. Vanwege hun spontane, intelligente aard kunnen ze worden afgericht, als politiehond, rampenhond of speurhond. Goed gesocialiseerd en opgevoed, zijn het prachtige honden, geschikt voor gezelschap en het familieleven.

Hoewel de dobermann meestal gezien wordt met een korte staart wordt hij eigenlijk geboren met een staart die langer is dan die van de meeste hondenrass. De korte staart is het resultaat van het couperen, een procedure waarin het grootste deel van de staart chirurgisch enkele dagen na de geboorte van de hond wordt verwijderd. Het couperen van oren en staart is in veel Europese landen ondertussen verboden.

In het Zwitserse kanton Wallis wordt de dobermann als gevaarlijk beschouwd. De dobermann is daar met ingang van 1 januari 2006 verboden.

Karakter en temperament van de Dobermann

De dobermann is een vriendelijke en vreedzame hond. Hij vertoont sterke familiebinding en houdt van kinderen. De Dobermann Pinschers is zacht, loyaal, en een hoogst intelligent ras. Hoewel er variatie in temperament is, valt een Dobermann slechts aan als hij gelooft dat zijn bezit, of zijn familie in gevaar is. Een behoorlijk gesocialiseerde Dobermann is wordt een uitstekend huisdier en metgezel, geschikt voor families met andere hondrassen. Ze komen uitstekend overeen met jonge kinderen, en zelfs met katten. 
De Dobermann wordt gebruikt als bescherming en waakhond, wegens zijn intelligentie en capaciteit om menselijke aanvallers fysisch uit te dagen.

In films en videospelletjes worden ze vaak gestereotypeerd als “agressieve” honden. Bijgevolg zijn vele mensen bang van dit ras. Ook omdat ze opgeleid worden als waakhonden en hun taak om ongewenste indringers te neutraliseren, doet mensen geloven dat de Dobermann een kwaadaardige hond is.

dobermann


Hoogte en gewicht van de Dobermann

Hoogte: Reu: 66-71 cm, Teef: 61-66 cm
Gewicht: 30-40 kg

Levensomstandigheden van de Dobermann

De dobermann zal het goed doen in een flat als hij voldoende wordt uitgelaten. Maar minstens een kleine tuin is beter. De dobermann is geen buitenhond en is erg gevoelig voor de koude. De dobermann is zeer energiek en vereist grondige en frequente oefeningen.


Levensverwachting
 van de Dobermann

13 jaar

Verzorging van de Dobermann

Dobermanns hebben weinig verzorging nodig.

dobbermann kop

Oorsprong van de DobermannDe Dobermann is een vrij recent hondenras en is genoemd naar zijn ‘uitvinder’, een Duitse deurwaarder Friedrich Louis Dobermann (1836-1894). Hij wilde een degelijke hond fokken die verschillende taken aankon, maar hij wilde vooral een ‘bodyguard’ die hem beschermde tegen boze, nalatige belastingsbetalers en hun grommende waakhonden. Hij trachtte een nieuw type hond te kweken dat, naar zijn mening, de perfecte combinatie van sterkte, loyaliteit, intelligentie, en wreedheid zou hebben. Hij werkte ook als hondenvanger als tweede baan, die hem toegang tot honden voor het fokken gaf. Welke rassen hij juist kruiste, is niet gekend. Vermoedelijk door Rottweilers, Duitse Pinschers,  Beauceron, Pinschers, Windhonden en Engelse Windhonden te kruisen om zo de gladde en hoogst intelligente Dobermann Pinscher te creëren. Na zijn dood in 1894, noemden de Duitsers het ras Dobermann-pinscher, maar een halve eeuw later liet men pinscher vallen omdat dit Duitse woord voor terriër niet meer aangewezen was. De Britten deden het zelfde ding een paar jaar later.De Doberman werd voor het eerst voorgesteld bij een hondententoonstelling in 1876. Het was onmiddellijk een groot succes.  

dobermann pups