Cavalier King Charles Spaniël

Wij verkopen geen Cavalier King Charles Spaniël meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Cavalier King Charles Spaniël lijkt, is een Beagle.

Beschrijving van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël heeft donkere, ronde, expressieve ogen. Dit hondenras heeft een kegelsnuit en een vlakke schedel. Hij heeft een goed ontwikkelde neus en brede neusgaten, zonder vleeskleurige aftekening. De oren zijn lang met een overvloedige veervormige structuur. Cavaliers hebben een zijdeachtige vacht, soms met een lichte golving.

cavalier king charles spaniel tricolor

De erkende kleuren bij dit ras zijn:


Black & Tan: zwart met “tan” aftekening boven hun ogen, op hun wangen, aan de binnenkant van hun oren, op borst en benen en onder hun staart. Het “tan” moet helder te zijn. Een witte aftekening is niet gewenst.


Ruby: geheel diep rood gekleurd. Een witte aftekening is niet gewenst.


Blenheim: Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of “spot” (een uniek raskenmerk).


Tricolor: zwart en wit goed verdeeld en gebroken, met “tan”aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren,onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen.

De Cavalier King Charles Spaniël heeft goed ontwikkelde niet bungelende lippen. Een goed opgevuld gezicht onder de ogen. Elke neiging tot een smalle en spitse snuit is niet gewenst.
Ze hebben sterke kaken, met een perfect, regelmatig en kompleet schaargebit, d.w.z.: dat de boventanden sluitend over de ondertanden staan en recht in de kaken geplaatst zijn.

Meer info over de standaard.

cavalier king Charles spaniel bicolor

Karakter en temperament van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is sportief, aanhankelijke kent weinig angst. Hij is vrolijk, vriendelijk, niet agressief en geen enkele neiging tot nerveusheid.

De Cavalier King Charles Spaniël is enthousiast, hartelijk. Levendig, uitgaand en sportief. Deze levendige, kleine honden willen u behagen. Zij zijn intelligent om te begrijpen wat u wilt en daarom gemakkelijk om een gehoorzaamheidstraining te krijgen.

Cavalier King Charles Spaniëls komen goed overeen met andere honden en huisdieren. Cavaliers houden van mensen en hebben graag gezelschap . 
Cavalier King Charles Spaniëls zijn een aanrader voor kinderen. Ze kunnen wat terughoudend zijn bij vreemde mensen. De Cavalier King Charles Spaniël is een prettige metgezelhond.

Hij heeft een opmerkelijke ruikvermogen. Zij doen goed in gehoorzaamheidswedstrijden.

Meer info over het gedrag.

Hoogte en gewicht van de Cavalier King Charles Spaniël

Hoogte: 30-33 cm
Gewicht: 5-8 kg

Levensomstandigheden van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël doen het goed in een flat. Zij zijn binnen matig actief en een kleine tuin zal volstaan. Cavaliers doen het niet goed in zeer warme klimaten. Welk oefening ook u doet, deze aanpasbare hond zal ze altijd fijn vinden, aangezien zij zich zullen aanpassen aan de omstandigheden van uw familie. Nochtans, genieten zij zeer van een goede loop in het park.

Meer info over de voeding.

cavalier king charles spaniel

Levensverwachting van de Cavalier King Charles Spaniël

9 tot 14 jaar

Verzorging van de Cavalier King Charles Spaniël

Af en toe is kammen of borstelen alsook een bad met shampoo noodzakelijk. Het haar op de oren is vlug verward, zodat deze hond vaak en grondig moeten worden verzorgd. Het haar tussen de stootkussens op de voeten zou in orde moeten worden gehouden en de oren zouden regelmatig moeten worden schoongemaakt. Zorg er altijd voor dat de Cavalier King Charles Spaniël na een bad grondig droog en warm is. Controleer zorgvuldig de ogen om tekens van besmetting op te sporen.

cavalier puppy te koop

Meer info over de verzorging.

Oorsprong van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël stamt af van de King Charles Spaniël en andere kleine Spaniëls, die in vele van de zestiende, zeventiende en achttiende-eeuwse schilderijen kan worden gezien. Zijn kwekers probeerden om een hond te reproduceren gelijkend op die te zien zijn op portretten vanuit de tijd van Charles II van Engeland. In de jaren 20 bood de Amerikaan, Roswell Eldridge, prijsgeld tijdens een Cruft’s Dog Show in Londen, aan om het even welke persoon die een King Charles Spaniëls met lange neuzen tentoonstelt. Hij zocht honden gelijkend op die in Van Dyck’s schilderijen van Koning Charles II en zijn spaniëls. Door de jaren 40 werden deze honden geclassificeerd als afzonderlijk ras en werden de Cavalier prefix, gegeven om hen van hun voorvaders te onderscheiden.

Meer over de geschiedenis van Cavalier king Charles spaniëls.