/ Brand bij Woefkesranch

Brand bij Woefkesranch

De paarden zijn voor mijn ogen gestorven en ik kon niets doen

Een hevige brand in een stal in de Slameuterstraat in Peulis (Putte) heeft zaterdagochtend het leven gekost aan drie paarden. Eigenaar Erik Verschueren probeerde de dieren nog uit de brandende stal te halen, maar moest zelf wijken voor de vlammen. “Echt vreselijk dat ik niets kon doen”, reageert hij aangeslagen.

Toen de brand zaterdagochtend werd opgemerkt, stond de paardenstal op het terrein van de Woefkesranch al in lichterlaaie. “Ik werd wakker van het lawaai dat de paarden maakten. Ze stampten met hun poten keihard tegen de muren van de stal”, zucht Erik Verschueren. “Ik ging kijken wat er loos was en zag dat de vlammen al tien meter hoog uit de stal sloegen. Ik ben nog naar buiten gelopen in een poging om de paarden die in de brand stonden te redden. Op dat ogenblik leefden ze nog. Maar wat ik ook probeerde, ik moest zelf wijken voor de hitte van het vuur. Ik heb de paarden voor mijn ogen zien sterven. Zonder dat ik iets kon doen. Echt vreselijk”

In veiligheid

Samen met de toegesnelde politie haalde Erik nog een vijftal andere paarden uit de aanpalende stal. Ze werden in veiligheid gebracht in een weiland in dezelfde straat. De brandweerpost Putte van hulpverleningszone Rivierenland rukte met zwaar materieel uit om de vlammen te bestrijden. “De getroffen stal is compleet vernield. Omdat het vuur met enorme hitte gepaard ging, hebben we preventief ook het gebouw van de Woefkesranch natgespoten. Maar voor de honden die daar zaten, was geen enkel gevaar”, licht brandweerofficier Rudy Nuyens toe. Door de brand vatte ook een grote voorraad stro, die net naast de stalling stond, vuur. Om die te kunnen blussen gebruikte de brandweer een bulldozer. Die trok het brandende stro uit elkaar, zodat het stukje bij beetje helemaal kon geblust worden. Erik Verschueren was zwaar aangeslagen na de brand. “Twee overleden paarden waren niet van mij. Dat is nog het ergste van alles. Het derde paard dat omgekomen is, was wel mijn paard. Daarmee zou ik deelnemen aan de selectieproeven voor het Europees kampioenschap reining, ook wel bekend als westernrijden.”

Kritiek An Lemmens

De Woefkesranch lag de voorbije weken in het oog van de storm toen televisiegezicht An Lemmens kritiek uitte op haar Instagram-pagina op deelname van de hondenfokkerij aan de Roefeldag. De gemeente putte besloot daarop om de Woefkesranch uit het aanbod voor het jongerenevenement te schrappen. “En uitgerekend op de dag van de Roefeldag breekt er hier brand uit. Wij worden continu bedreigd en verweten. Voor mij is deze brand geen toeval”, zei Verschueren kort na het uitbreken van de brand. Het parket stuurde het gerechtelijk labo en branddeskundige ter plaatse. Uit die bevindingen bleek dat er geen sprake was van brandstichting. Mogelijk zou de brand in de buurt van een mesthoop ontstaan zijn zijn.

Bron GVA