Boxer, alle informatie over het ras

Wij verkopen geen Boxers meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Boxer lijkt, is een Franse bulldog.

Boxer dog

Uiterlijk van de Boxer

De Boxer is een gespierde hond met vierkante snuit.
De schofthoogte kan gaan van 53 tot 59 cm.
Volwassen Boxers wegen ongeveer 30 kg.
De korte vacht van de Boxer vraagt weinig onderhoud.

Karakter en temperament van de Boxer

De Boxer is energiek, speels, loyaal en familie georiënteerd. De Boxer werd oorspronkelijk gekweekt als werkhond maar is ook uitstekend familiehuisdier. Hoewel geen twee Boxers honden gelijk zijn, zijn er gemeenschappelijke kenmerken die we bij alle Boxers zouden moeten kunnen terugvinden.

Als we Boxer eigenaars zouden vragen hun hond met één woord te omschrijven zouden de meeste u het woord ‘speels’
geven. Een Boxer die niet speels is, is geen Boxer.
De Boxer is van puppy tot op hoge leeftijd een levendige hond.

Het beroep dat het best past bij de Boxer is clown. De Boxer trakteert u steeds op vermaak en kan het niet helpen, maar glimlacht zelfs in een slechte stemming.
Deze goedgezindheid van de Boxer is één van zijn voordelen. Hij vrolijkt je weer op na een vermoeide werkdag.

Een andere eigenschap van de Boxer is het “woo-woo” geluid, het geluid dat zij maken wanneer zij iets willen of opgewekt zijn. Het is geen geblaf, maar iets gelijkaardig. Als u het “woo-woo” geluid van een Boxer hebt gehoord zal u het als een uniek geluid erkennen, en het klinkt als “Kijk naar mij”!

Het zien van de bewegingen van een lopende Boxer kan een zeer plezierige ervaring zijn. Gezonde, gelukkige Boxers in vrije looppas zijn een attractie om te zien. Wanneer de Boxer loopt zullen velen ook springen, zich verdraaien. Een plezier om te zien.

Niet voor iedereen zo’n Boxer

Boxers hebben een unieke persoonlijkheid en geven veel plezierig aan de meeste eigenaars maar toch is de Boxer niet voor iedereen een geschikte hond. Het zijn honden met veel energie die veel aandacht vragen. Dit is geen ras dat bij het voeteinde van het bed ligt en het grootste deel van de dag slaapt. Als een Boxer niet behoorlijk wordt getraind en uitgedaagd, kunnen zij verkeerd uitdraaien. Zij zullen manieren vinden om zich te amuseren (lees: het kauwen van uw schoenen!).
Met Boxers moeten we zeker twee keer per dag uit wandelen gaan en hen regelmatig geestelijk stimuleren. Een uitstekende bron van geestelijke stimulatie is een gehoorzaamheidsopleiding. De gehoorzaamheidstraining is een must voor om het even welke Boxer, gezien hun sterkte en grootte. Een niet naar behoren opgeleide Boxer kan een lastigaard zijn om uit wandelen te nemen aangezien zij in elke richting zullen trekken aan de leiband. De gehoorzaamheidstraining is een win-win situatie voor Boxer en eigenaar.
Zo wordt je Boxer een uitstekend huisdier.

Agressie van de Boxer

De Boxer is geen agressief ras. Velen veronderstellen, gezien hun stevige structuur, dat de Boxers agressieve dieren zijn. Boxers verkiezen te spelen en te werken. Zij zijn uitstekende waakhonden. Zij zullen blaffen naar vreemdelingen en hun familie indien noodzakelijk beschermen.

Het koppige karakter van de Boxer

Boxer is een zeer intelligent ras, dat vele voordelen bij de opleiding heeft maar ook zijn nadelen.
De voordelen zijn duidelijk in zoverre dat zij snel leren. Keerzijde aan het werken met een dergelijk intelligent ras is dat zij ook zelfstandig kunnen denken. De potentiële eigenaars zouden erop moeten worden voorbereid dat de Boxer niet aan alle bevelen zal gehoor geven. Het is een kenmerk van de Boxer om van tijd tot tijd koppig te zijn. Dit kan frustrerend zijn maar wees steeds geduldig en de Boxer en de trainer zullen er beiden voordeel uit halen.

De Boxer en de kinderen

Zijn jeugdige uitstraling en affectie maakt de Boxer een uitstekend huisdier voor families met kinderen. Vanuit persoonlijke ervaring, weet ik dat het ras de grootte van een kind weet in te schatten en zijn gedrag af te zwakken naar dat niveau. De Boxer is een grote hond en kan problemen geven bij zuigelingen en jonge kinderen door hen per toeval omver te lopen. Toch wordt hij al snel de beste kindervriend omdat hij dol is op spelen.

Levensomstandigheden van de Boxer

Boxer is geen buitenhond en past zich niet goed aan extreme hitte of koude aan. Boxers zijn niet geschikt voor koude omgevingen aangezien zijn korte haarlaag niet veel bescherming biedt aan koude winden. Anderzijds heeft Boxer een korte neusholte die ademhaling zeer moeilijk maakt in uiterst hete omgevingen. De Boxer verkiest een temperatuur zoals wij allen zouden verkiezen, tussen de 20 en de 23 graden!

Als u van geen “schoothondje” houdt en door dit groter ras een hond denkt te hebben die niet op de schoot wil dan is de Boxer absoluut niets voor u. De Boxer is een “schoothond” en voelt de behoefte om dicht bij zijn eigenaars te zijn. Hoewel het soms moeilijk is om een 30 kg wegende hond als snoezig te veronderstellen, past deze beschrijving bij de Boxer.
De potentiële eigenaars zouden moeten bereid zijn om hun veel tijd aan hun Boxer te besteden en weten dat Boxers hun eigenaar door het hele huis zal volgen.
Hij past zich overal aan , maar vraagt tijd om mee te spelen en veel ruimte.

De geschiedenis van de Boxer

De roots van de Boxers liggen in Duitsland, meer dan 200 jaar geleden. Door de jaren heen is de Boxer verfijnt tot het speels ras dat we heden ten dage kennen en houden.
We gaan even in de tijd terug om meer over het Boxerras te weten te komen.

Vroege Jaren
Men gelooft dat het Boxer ras uit de Brabanter Bullenbeisser uit België is ontstaan. Deze hond werd beschreven als een sterke en behendige hond, zoals de Boxer vandaag is. De Brabanter Bullenbeisser werd in Duitsland gebruikt om te helpen bij de jacht naar everzwijnen. De honden oren waren omgevormd om de potentiële verwondingen en scheuren door ontmoetingen met de beren te verhinderen.

Geleidelijk aan begon de Brabanter Bullenbeisser te werken bij veehandelaars en rond 1800 werd dit ras als een werkende klasse hond beschouwd. Niet werkend was de Brabanter een uitstekend familiehuisdier, altijd in de weer zijn eigenaars tevreden te stellen. Rond het jaar 1830 zou een vroege vorm van de Engelse Buldog met de Brabanter Bullenbeisser zijn gekruist en zou het Boxerras geboren zijn. De gekruiste honden waren wit van kleur.

Duitse Boxer club
De ontwikkeling van het Boxerras begon te bloeien met de start van Duitse Boxer Club in 1860. Hoewel het ras uitbreiding nam, werd er een Engelse naam gegeven, dat betrekking heeft op het Boxers instinct zijn voorste klauwen te gebruiken tijdens het spelen en vechten.

Tegen 1895 werd Boxer Club formeel georganiseerd en een rassennorm werd beschreven om te helpen bepalen hoe Boxers eruit moeten zien. In de meeste gevallen werd de Boxer getoond als een witte hond. In 1925 werd de witte Boxer niet meer goedgekeurd als juiste kleur voor het ras. De reden voor deze verandering is dat als Boxers voor het politiewerk moest worden gebruikt het van een donkerdere kleur zou moeten zijn, om bij nacht niet te worden gezien.

De Boxer werd geïntroduceerd in de Verenigde Staten rond de eeuwwisseling.

De prijzen van de Boxer pupjes kan u hier terug vinden!