Border Collie, informatie over het ras

Wij verkopen geen Border Collie meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Border Collie lijkt, is een Golden retriever.

Beschrijving van de Border collie

border collie

De reuen van de Border Collie bereiken een schofthoogte van 53 cm. De teefjes blijven iets kleiner. Bordercollies moeten harmonieus gebouwd zijn. Hun silhouet moet sierlijk zijn. De Border collie moet uitstralen dat hij gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De Border collie dient een goed uithoudingsvermogen te hebben en snel zijn. Hun lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben; een diepe en redelijk brede borstkas. Ze dienen een brede en sterke rug te hebben en een goed gespierde lende. De kleur van de vacht: zwart-wit, driekleur, blue en red merle, blauw-wit, lilac-wit, sable, aus. red-white. De witte kleur mag nooit overheersen.border collie schapen

Karakter en temperament 

De Border Collie is een zeer intelligente en responsieve hond. Hij blinkt uit in gehoorzaamheid en behendigheid. Ze zijn zeer gevoelig en uitstekend trainbaar. De Border Collies worden vaak gebruikt bij lenigheidwedstrijden. De Border Collie is zeer energiek en heeft een groot uithoudingsvermogen. Ze houden van voldoende activiteit en voldoende lichaamsbeweging. De Border Collie is graag met andere honden en kinderen. De Border Collie kan wel agressief worden met andere honden van hetzelfde geslacht. Zij moeten vertrouwd geraken aan andere kleine huisdieren, maar er zijn tal van Border Collies die samenwonen met een familie katten. Dit ras moet als pup gesocialiseerd worden om verlegenheid te voorkomen.
Om echt gelukkig te worden om deze hond voortdurend aandacht en dagelijks uitgebreide oefening krijgen en een job te doen hebben. Voor diegene die een super sporthond wensen; de Border Collie is een geschenk uit de hemel.  Ze blinken uit in verschillende sporten zoals: behendigheid vaardigheden, gehoorzaamheid, en helpen van de herder. De Border Collie is de leider in alle sporttakken. Ze zijn perfectionist met een vaste wil om te behagen. Dit ras leeft voor het presenteren.
Ze zijn niet ideaal voor mensen die niet veel tijd hebben. Deze honden zijn te intelligent om de hele dag te liggen niksen. Toekomstige eigenaars die op zoek zijn naar een gewoon familiehuisdier moeten een ander ras overwegen. Als er onvoldoende activiteit is, zullen ze zelf wel iets zoeken om zich bezig te houden. Ze kunnen zeer destructief worden als ze zich gaan vervelen of als ze worden genegeerd. Border collies kunnen neurotisch worden als ze lange tijd alleen gelaten worden, hetgeen leidt tot gedragsproblemen. Ze doen het best met een ervaren eigenaar die veel tijd heeft voor de hond.


Gewicht 

Hoogte: Reu: 48-56 cm, teef: 46-53 cm 
Weight: Reu: 14-20 kg, teef: 12-19 kg

border collie reizen


Levensomstandigheden


De Border Collie wordt niet aanbevolen voor het appartementleven. Ze zijn erg actief binnen. Dit hondenras is niet geschikt voor een leven in de achtertuin. 
Lichaamsbeweging alleen is niet voldoende voor deze intelligent en zeer energieke hond. Zij willen werken en diverse taken uitvoeren. Zij moeten ook worden meegenomen op een lange, stevige dagelijkse wandeling. Het is een genot om hen te zien lopen achter een bal of om hen schapen bij elkaar te zien drijven. 

Levensverwachting

12 tot 15 jaar

Verzorging

De Border Collie moet regelmatig gekamd en geborsd worden om de vacht glanzend te houden. Extra aandacht is nodig wanneer de zachte en dichte ondervacht afgestoten wordt. Baden of wassen met shampoo alleen wanneer dat nodig is. Controleer de oren en de vacht regelmatig voor teken.

Oorsprong 

De bordercollie is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Engeland langs de grens met Schotland — vandaar de naam border collie (border = grens).

border collie opvoeding