8 tips om uw puppy zindelijk te maken

Een puppy aanschaffen brengt veel plezier en leven in huis. Maar het vraagt ook veel verantwoordelijk.

Zonder de juiste training weet de hond niet wat van hem verwacht word. Zo moet de puppy leren om te luisteren naar (basis)commando’s, maar moet je ook de puppy zindelijk maken. Honden kunnen worden zindelijk gemaakt worden op elke leeftijd maar puppy’s leren sneller dan volwassen honden. Daarom is het belangrijk uw puppy zindelijk te maken.

Dus ook al zal de mens toegeeflijker zijn bij een puppy, is het zeker belangrijk om de pups op tijd zindelijk te maken. Want kleine hondjes, kleine strontjes en grote hondjes, grote strontjes.

puppy zindelijk maken

Foto hierboven: Duitse herder die wilt beginnen zijn grote behoefte te doen

Hoe puppy’s thuis zindelijk maken

Bij elke actie die je doet moet je denken zoals de hond zou denken. Wanneer een pup moet dan doet hij het gewoon waar hij staat. Maar dan kom jij boos thuis omdat hij binnen zijn behoeften gedaan heeft. Straks denk de pup dat hij zijn behoeften moet ophouden in plaats van netjes buiten te doen. Daarom verbeter enkel op de moment dat hij zijn behoefte aan het doen is. Best kun je er eens boos tegen worden, oppakken en buiten zetten. Zo legt hij de link dat zijn behoeften buiten moeten gedaan worden. Sommige mensen zeggen zijn neus erin wrijven, maar zie dat de hond dan denkt moet ik dat nu gaan opeten?

Straf als hij bezig is

Straf hem terwijl hij in huis zijn behoefte aan het doen is. Een puppy snapt niet waarom jij boos word omdat hij 5 minuten geleden heeft geplast in huis. Tenzij je de pups kunt betrappen, helpt straffen niet veel. In de plaats straf tijden het gebeurt. 

Een geschikte straf is je roept tegen de hond NEE. Dan pak je hem op zet je hem buiten. Doet hij dan buiten zijn behoefte beloon je hem uiteraard. Dit kan met een lekker hondenkoekje of gewoon lief tegen de hond zijn.

Leeftijd is belangrijk

Puppy’s worden het makkelijkste zindelijk. Daarom is de ideale leeftijd om een hond zindelijk te maken rond de leeftijd van 8 weken. Pups van deze leeftijd kunnen nooit geïmporteerd zijn omdat deze Belgische wet. Daarom koop een pup bij Woefkesranch. Dit maakt het makkelijk uw puppy zindelijk te maken.

Hoe lang kan hij het ophouden?

Een pup moet redelijk snel gaan na dat hij heeft gegeten. Daarom kun je best na zijn maaltijd met hem een kleine wandeling gaan maken. Hoe lang hij het juist kan ophouden hangt van het ras en individu af. Maar hier toch een schatting

  • Een puppy van 4 maand kan zijn behoefte ongeveer 5 uur ophouden
  • eentje van 5 maand kan al 6 uur ophouden
  • en een pup van 7 maand kan ongeveer 8 uur wachten voordat hij buiten moet voor zijn behoefte

8 tips voor een puppy zindelijk te maken:

1. Creëer een schema

Afhankelijk van de leeftijd, maaltijden, activiteiten maak je een schema wanneer hij normaal zou moeten gaan. Best is om zeker na elke maaltijd 10-20 minuten in te plannen om gaan te wandelen. Dan kan hij terwijl zijn boodschappen doen.

2. Kies een locatie

Indien u de pup altijd op dezelfde locatie plaatst, zal hij na een tijdje misschien die plaats als “toilet” herkennen.

3. Concentreer op de zaken

Ga met voorkeur aangelijnd buiten met de hond. Zo kun je het los lopen als beloning en speeltijd laten overkomen.

4. Benoem de daad

Gebruik altijd dezelfde zin zo link de hond een zin zoals “kom gaan je buiten kaka doen” met het eigenlijk gebeuren.  Zo weet de hond na een tijd dat hij zijn behoefte moet gaan doen

5. Gebruik een bench

Puppies willen niet zo dichtbij en persoonlijk met hun eigen afval wonen, dus een bench kan een goed instrument zijn om een ​​snelle les te leren. Een kleine kamer werkt niet – hij kan in een hoek kuiven en in de andere slapen. Als de pup tijdens de training nog niet zijn behoefte gedaan heeft na 15 minuten, sluit hem dan voor 15 minuten op in zijn bench. Als hij dan toch nog iets doet is het in de bench en blijft het opruim werk beperkt.

6. Hou de signalen in het oog

Honden snuffelen in het rond, precies alsof hij een geschikte plaats zoekt. Pak hem dan op en zet hem buiten. Zo leer je hem dat de geschikte plaats buiten is.

7. Maak ongevallen schoon

Doet hij toch binnen in huis, maak het dan zo snel mogelijk schoon. Anders kan het zijn dat de geur blijft hangen. Opgelet wanneer u uw huis met javel (bleekwater) schoonmaakt. De pup kan niet tegen die geur en dit zal ze stimuleren op binnen te plassen om de geur te verbergen.

8. Rol de krant op

Doet de pup toch nog in huis, dan betekent dit waarschijnlijk dat je niet aan zijn behoeftes voldaan hebt. Neem gerust een opgerolde krant en slaag jezelf een op het hoofd 🙂 . Net zoals puppy’s moeten eigenaren ook leren. Als de pup blijft foutief gedrag  doen, is het misschien verstandig om de manier van aanleren proberen te veranderen.